George Simion
George Simion / Foto: Facebook

George Simion, co-președintele AUR, susține că a strâns 200 de mii de semnături pentru demiterea președintelui României. Mai mult, Simion a mai precizat că printre semnatari se numără și mai mulți parlamentari din partea Partidului Național Liberal (PNL).

„Şi nu e vorba de cei care au plecat din grupul parlamentar PNL, ci parlamentari asumaţi. Spre exemplu, Dumitru Flucuş, deputat de la Braşov, şi-a asumat bărbăteşte şi a semnat”, a spus George Simion, relatează Antena3.

AUR crede ca președintele României să fie demis prin referendum

Totodată, George Simion a anunțat că a reușit să strângă aproape 50 de semnături de la parlamentari. „Noi avem 48 de parlamentari care au semnat până acum”, a adăugat George Simion.

Cu toate acestea, pentru ca președintele să fie suspendat, e nevoie de semnăturile la cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților. Mai mult, suspendarea se face prin votul majorității parlamentarilor reuniți în ședința comună, după consultarea Curții Constituționale.

Ludovic Orban, fostul lider al Partidului Național Liberal (PNL) a anunțat că va susține o viitoare suspendare din funcție a președintelui. El a precizat că președintele Iohannis a ajuns într-o „spirală a nebuniei”. Mai mult, el a anunțat că se va implica „cu toată forța” într-un viitor referendum de demitere.

Suspendarea și demiterea președintelui României

Constituția României preciează că  președintele poate fi suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Mai mult, propunerea trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților. Conform articolului 95, președintele poate să ia cuvântul în fața parlamentarilor pentru a da explicații, privind faptele care i se impută.

Dacă propunerea de suspendare este aprobată, în cel mult 30 de zile se va organiza un referendum pentru demiterea șefului statului. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pe toată durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat. Cea de președinte al Senatului.

Chiar dacă s-au strâns 200 de mii de semnături, din punct de vedere juridic nu au niciun efect în ce priveşte o eventuală demitere a lui Iohannis.

Iohannis a fost întâmpinat de protestatari la intrarea într-o biserică din Sibiu

Articolul precedentOrban anunță intrarea în opoziție alături de USR
Articolul următorPrimarul Brașovului, despre politica actuală: „Acum se păstrează cumetriile și lupta veche pe ciolan”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.