Plenul reunit al Parlamentului a validat, luni, numirea preşedinţilor Consiliilor de Administraţie ale Societăţilor Române de Radio (SRR) şi Televiziune (SRTv), Răzvan Ioan Dincă (propunerea PSD), respectiv Dan Cristian Turturică (propunereea Guvernului), transmite Agerpres.
Astfel, preşedintele SRR a fost votat de 250 de senatori şi deputaţi, iar 94 de parlamentari au votat împotrivă, în timp ce președintele SRTv a fost votat de 249 de parlamentari, iar 89 au votat contra, votul fiind secret, cu bile.
„În urmă cu câteva minute, Parlamentul m-a numit Președinte-Director General al TVR. Mai mult decât rezultatul votului din plen, m-a bucurat rezultatul votului din Comisiile reunite de Cultură, care a înaintat propunerea. Niciun vot împotrivă. Mă face să sper că se poate face treabă deasupra tensiunilor politice. Știu că va fi greu, dar nu imposibil!”, a scris Turturică pe Facebook, după ce a fost anunțat rezultatul votului din Parlament.
Cine este Dan Turturică
Potrivit unei prezentări făcută pe pagina oficială a lui Dan Turturică, jurnalistul conduce, de aproape opt ani, redacţia cotidianului „România liberă”, iar anterior a condus redacţia săptămânalului „Prezent” şi a fost redactor-şef al cotidanului “Evenimentul Zilei” (2000-2004). În perioada 1995-1997 a fost corespondent special al cotidianului „Ziua” în SUA, timp în care urmat cursurile Universităţii din California, obţinând diploma de Master în Comunicarea de Masă.
Experienţa de 20 de ani în presa scrisă (a debutat în 1990 la săptămânalul „Expres”) este completată de cea din audiovizual: a fost unul dintre producătorii şi prezentatorul emisiunii “Reporter Incognito”, difuzată între 2002 şi 2004 de postul “Prima TV”, şi a moderat talk-show-urile „Prim Plan” (TVR) şi „Arena Media” (Realitatea TV).
Cine este Răzvan-Ioan Dincă
Răzvan-Ioan Dincă este absolvent (în 2001) al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, secția regie de teatru. Primele succese profesionale sunt legate de Teatrul „George Ciprian” din Buzău, unde a fost mai întâi consultant artistic un an de zile (2001-2002), mai apoi director general preț de patru ani. Tot în această perioadă a fost Producător General și Director al primelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Teatru „Gala Noilor Generații – Capul de…Regizor”. Consacrarea sa ca manager și ca director se produce odată cu câștigarea concursului pentru postul de director al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București.
Vot și pentru Consiliile de Administrație ale SRTv și SRR
Din Consiliul de administraţie al SRTv vor face parte: Georgică Severin, Lucian Ghimişi şi Anca Dindirică (propuşi de PSD), Radu Carp şi Mihai Firică (PNL), Valentin – Andrei Enescu (USR), Hajnalka Nagy-Debreczeni (UDMR), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Ţopescu (propunerea Administraţiei Prezidenţiale), Dan Cristian Turturică (propunerea Guvernului), Dietlinde Dinesz şi Gabriela Luminiţa Iordănescu (propuneri ale angajaţilor), Borislav Velmirovici (din partea minorităţilor naţionale).
Membrii Consiliului de administraţie al SRR vor fi: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu şi Răzvan-Ioan Dincă (propuşi de PSD), Radu F. Alexandru şi Alexandra Bogdan (propuşi de PNL), Liviu Popescu (propus de USR), Annamaria Maria Bodoczi (propusă de UDMR), Dragoş Daniel Pătlăgeanu (propus de Administraţia Prezidenţială), Maria Ţoghină (propusă de Guvern), Oana Rusu şi Marius Dorian Tănase (reprezentanţi ai salariaţilor), Milan Manyura (minorităţi), Sorin Faur (propus de AUR).