Mircea Geoană / Foto: preluare B1TV

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a decis să-i prelungească mandatul de secretar general adjunct deținut de Mircea Geoană pentru încă un an, relatează Digi24.

Fostul lider al Partidului Social Democrat trebuia să se întoarcă de la post anul viitor, dar prin decizia secretarului general, mandatul lui Mircea Geoană a fost prelungit până în 16 octombrie 2023.

Numirea lui Geoană ca secretar general adjunct al NATO a avut loc pe 17 octombrie 2019. „Sunt încântat să anunț numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la vremea respectivă. De asemenea, Geoană a precizat, după numirea în funcție că desemnarea sa este recunoașterea faptului că țara noastră reprezintă un aliat foarte important pentru NATO.

Mircea Geoană, un politician cunoscut la nivel internațional

Altfel spus, politicianul român e prima persoană din Europa Centrală și de Est care ocupă acestă funcție și românul aflat în cea mai importantă poziție in ierarhia Alianției Nord-Atlantice.

Fostul președinte al PSD e fondatorul Institutului Aspen România. De asemenea, în perioada 2008-2011 fost președinte al Senatului României, ministru de Externe (2000-2004) și ambasador al României în Statele Unite ale Americii (1996-2000). Geoană a participat la alegerile prezidențiale în 2009, unde a ajuns în turul 2 de scrutin în care a fost învins de Traian Băsescu. Mai mult, el a ocupat funcția de președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.

Aderarea României la NATO

Pe 2 aprilie 2004 a avut loc, la Bruxelles, ceremonia arborării drapelului de stat la Cartierul general al NATO şi reuniunea miniştrilor de externe Aliaţi, marcând simbolic aderarea ţării noastre la Alianţă. Țara noastră este prezentă în operațiile NATO ce au ca scop promovarea stabilitiății și securității la nivel global. Participarea militarilor români a fost, de-a lungul anilor, distinct apreciată de către oficialii NATO şi liderii comunităţii euro-atlantice.

Pe 7 octombrie, Mircea Geoană a participat la reuniunea consilierilor pentru securitate națională din statele aliate. Reuniunea consilierior de securitate națională a reprezentat pregătirea Summit-ului de la Madrid din vara lui 2022, unde liderii aliați vor adopta decizii privind viitorul NATO.

Mircea Geoană l-a criticat dur pe Vladimir Putin

Articolul precedentPacienți evacuați de la Spitalul Județean Suceava
Articolul următorSUA solicită cetățenilor americani să evite călătoriile în România
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.