Arafat, despre certificatul verde. „Nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”

Secretarul de stat în MAI a venit cu precizări referitoare la posibilitatea utilizării „green-pass”-ului în cazul zonei metropolitane București - Ilfov

Șeful DSU, Raed Arafat a avut o discuție cu premierul interimar Cîțu, după ce acesta din urmă a anunțat posibilitatea utilizării certificatului verde ca o variantă de menținere deschisă a activităților economice în zona București – Ilfov, zonă ce nu poate fi carantinată, așa cum de altfel a solicitat INSP, în contextul creșterii numărului de cazuri de infectare, la 15,1 la mie, respectiv, 15,49% (Ilfov).

În urma acestei discuții, Arafat a precizat că nu este vorba de magazinele esențiale, mai mult, că aplicarea certificatului verde în magazinele considerate mai puțin esențiale se trebuie făcută în baza unei decizii prin act normativ. „La anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde, asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces”, a declarat Arafat, la Antena 3.

Totodată, Arafat a subliniat faptul că în cazul magazinelor, certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, nu numai vaccinarea sau trecerea prin boală. „Se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a mai afirmat Raed Arafat.

De asemenea, Raed Arafat a făcut precizări și cu privire la solicitarea de carantinare a zonei București-Ilfov, așa cum o cere INSP, subliniind faptul că acest lucru trebuie decis la un nivel mai înalt decât o propunere a INSP, deaorece impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. „Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles. A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore”, a mai spus Arafat. De altfel, în această dimineață, Grupul științifico-tehnic din cadrul CNSU s-a întrunit tocmai pentru soluționarea acestei situații.  

Cîțu vrea certificat verde, în Capitală și județul Ilfov

Articolul precedentDacian Cioloș: „Avem oameni şi avem de unde alege”
Articolul următorPSD are un nou avertisment pentru Cioloș, ba chiar și cu o amenințare de alegeri anticipate