Foto: Facebook

Ieri, ex-ministrul Fondurilor Europene a dezvăluit că a fost o vreme, demult trecută, în care i-a propus lui Dacian Cioloș să preia conducerea USR și să fie președinte al partidului.

Aceasta până să apară în față Dan Barna, dorința lui Cristian Ghinea fiind evident una fără finalitate, context în care fostul ministru a și explicat de ce acum, în campania internă, îl susține pe acesta.

Cioloș a admis că a existat această variantă la un moment dat, însă a explicat, în câteva puncte, de ce nu a dat curs cererii, subliniind că ceea ce face Cristian Ghinea ține de campanie și că acesta încearcă să „puncteze electoral înainte de începerea votului intern”.

Astfel, actualul europarlamentar și cadidat în cursa internă alături de Dan Barna și Irineu Darău, arată că la acel moment a considerat că la mijloc sunt „combinații și conspirații” și că a decis să nu se lase folosit, „indiferent de beneficiile cu care sunt tentat”.

Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică.

Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România.

Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui”, explica Cioloș pe Facebook.

Totodată, Dacian Cioloș atrage voalat atenția că astfel de ieșiri publice ar putea transforma campania internă a USR PLUS într-una similară celei a PNL, cu atacuri și fel de fel de „dezvăluiri”. Iar ceea ce dorește el de fapt este ca în USR PLUS, începând cu conducerea formațiunii, să se facă un alt fel de politică față de ceea ce s-a derulat până acum în țară.

(…) învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat.

Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat. (…) fie ca cel mai de folos organizației în aceste momente să câștige și fiecare dintre noi să se regăsească într-o organizație mai bună și mai performantă, pentru că scopul ei este de a munci pentru România înainte de a ne împărți noi funcții unul altuia”, încheie Cioloș.

Articolul precedentAvocatul Poporului respinge cererea de constestare la CCR a PNDL 3
Articolul următorVirgil Popescu, chemat la „Ora Ministrului”