Captură video
Captură video

Unde ajunge un banal pet, un banal recipient de plastic, după ce îl folosim: este o întrebare pe care mulți refuză să o formuleze, iar răspunsul este tratat, de cele mai multe ori, cu indiferență.

Ridicăm din umeri, în momentul în care ni se explică. Ne deranjează imaginile din media cu gunoi, saci, pet-uri, ne deranjează mizeria din real și din virtual.

Și, totuși: dacă am vedea cu toții unde se duce plasticul pe care noi îl lăsăm din mână după ce am consumat un suc sau o apă minerală, indiferența s-au diminua. Și, prin diminuarea indiferenței, prin conștientizare, ar începe schimbarea. Ar fi o schimbare pentru noi, pentru viitorul nostru, pentru sănătatea noastră.

Reciclarea însemnă un proces în care se depune enorm de mult efort. Efortul nostru este infim, este doar acela de  a arunca pet-ul cu pricina la pubela destinată plasticului. Să alegem colectarea selectivă, să nu ”încurcăm”, în mod voit, culorile și să știm că, în traseul obiectului de plastic intervin ore de muncă. Iar orele de muncă reprezintă, până la urmă, efortul unor oameni.

Vrem o țară ca afară, dar nu știm și nici nu ne interesează unde ajunge un banal recipient de plastic

Cristian Dascalu este vlogger si programator. A lucrat mai mulți ani în SUA la Google si Facebook, dar a refuzat un job permanent acolo, pentru a se întoarce în România. Tot în România, și-a dezvoltat propriile idei de afaceri.

Ajuns în țară, a ales să lanseze un program de mentorat prin care îi învaţă pe cei care lucrează în companii să câştige mai mulţi bani ca freelanceri. Dar nu s-a oprit aici. Îi învață pe mulți și încearcă să-i educe. Pe foarte mulți.

În 10 minute, cât durează un videoclip, Cristian Dascalu reface un traseu pe care puțini îl cunosc: cum un recipient de plastic, reciclat corect, revine în consumul nostru. Cum, prin autoeducare, corectitudine și respectarea unei reguli simple, nimic nu se pierde.

Reciclare, stații de sortare, centre și un traseu care depinde de fiecare dintre noi

Procesul de sortare/reciclare nu este unul transparent, nu este unul televizat și nu este unul de care mulți ar fi interesați. Cu toate acestea, cu puțin timp, înțelegere și atenție, putem face diferența între implicare și comoditate.

Materialul este realizat pentru ASAP cu susținerea Colegiului Național „Grigore Moisil” București, Administrația Școlilor Sector 6 București și URBAN SA.

VIACristina Antal
Articolul precedentFOTO/VIDEO – Un elicopter american a aterizat de urgență în mijlocul Capitalei. Doi stâlpi, doborâți!
Articolul următorTensiuni în coaliție: Kelemen Hunor îi transmite ministrului Justiției că „a luat-o pe arătură”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time