Consiliul Concurenței anunță că a demarat „o amplă analiză pe piața materialelor de construcții în contextul semnalelor privind creșterea prețurilor produselor, atât pe piața românească, dar și la nivel international”, după ce problema a fost semnalată în diverse rânduri.
Astfel, va fi analizată evoluția prețurilor pentru bitum cu aplicații rutiere, BCA, cărămizi și blocuri ceramice, polistiren utilizat la termoizolații, fier, oțel și produse laminate, produse pe bază de PVC și polipropilenă, ciment și așa mai departe, în încercarea de a identifica disfuncționalitățile pieței și cauzele care au condus la majorarea prețurilor.
Din ce a anunțat Consiliul Concurenței, ulterior se vor putea face recomandări, urmând a se lua inclusiv „măsuri în vederea remedierii, atenuării şi prevenirii oricăror efecte negative asupra concurenței şi, implicit, asupra consumatorilor”. Totodată, instituția avertizează că, în cazul în care se va descoperi că a fost încălcată legea, vor fi inițiate procedurile necesare pentru a le sancționa.
„Cu toate că, în perioada pandemiei de Covid, sectorul construcţiilor a reuşit să susţină în mare măsură economia naţională, acest domeniu se confruntă cu o creștere a preţurilor anumitor materiale pentru construcţii. În aceste condiții, există riscul apariţiei unor disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu materii prime pentru investiţiile în curs, iar în ceea ce priveşte noile investiţii antreprenorii ar putea avea rezerve în a se prezenta la licitaţii, putând avea dificultăți în a întocmi oferte corecte şi competitive din cauza depășirii bugetului. De aceea, vrem să identificăm cauzele care au generat aceste evoluții și să impunem măsuri pentru îmbunătăţirea funcționării piețelor”, a subliniat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Semnalul de alarmă a fost dat de fapt în urmă cu câteva luni, când companiile din construcţii avertizau că 2021 a însemnat scumpiri de materii prime.
În plus, în urmă cu câteva zile, Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi a atras atenția că „explozia prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții, la care se adaugă aplicarea neuniformă a legislației achizițiilor publice, ar putea avea un impact negativ direct asupra pieței de construcții, prin insolvențe și falimente, a proiectelor de infrastructură aflate în derulare, prin blocaje, dar și indirect, asupra evoluției PIB și a bugetului de stat, în lipsa intervenției imediate a autorităților publice centrale”.