În recentul caz ce o are ca pion principal pe Alina Bica, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că prinderea acesteia se datorează unei bune relații dintre Tribunalul București și autoritățile italiene, cele care au ajutat în acest caz.

Cătălin Predoiu, despre cazul „Alina Bica”

„Alina Mihaela Bica a fost reținută de autoritățile italiene în baza mandatului european de arestare emis de Tribunalul București. Aceasta are de executat 4 ani de închisoare în urma sentinței din dosarul în care a fost găsită vinovată pentru favorizarea făptuitorului. În momentul de față, există un contact direct între autoritatea judiciară de emitere a mandatului european de arestare (Tribunalul București) și autoritățile italiene. Niciuna dintre părți nu a solicitat, până la acest moment, sprijin sau asistență din partea Ministerului Justiției”, a transmis Cătălin Predoiu.

De asemenea, ministrul Justiției a mai spus că Alina Bica are de executat o pedeapsă de 4 ani pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Înainte de a fi pronunțată sentința, aceasta a fugit, fiind dată în urmărire internațională. Alina Bica este fosta șefă DIICOT.

„Conform reglementărilor europene în vigoare, România aplică dispozițiile Deciziei-cadru nr. 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre ale Uniunii Europene transpusă în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Atât Decizia-cadru sus-menționată, cât și legislația română de transpunere promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere și cea de executare, Ministerul Justiției are atribuții limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare, în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a MEA, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reușește transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste și să sprijine autoritățile române în emiterea și executarea mandatelor europene de arestare”, a mai spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentBucureștenii care vor să plece în vacanțe în străinătate își vor putea face testul Covid-19 gratuit
Articolul următorMafia Lemnului: PNL a sesizat CCR pe tema Legii Înființării DNA-ului Pădurilor
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.