Situație halucinantă în Moscova, unde cetățenii sunt imunizați împotriva Covid-19 cu doze de vaccin Sputnik expirate, relatează The Moscow Times.
Chiar dacă epidemiologii au anunțat că vaccinurile expirate nu sunt periculoase, dar sunt ineficiente împotriva Covid-19.
Rusia are aproape 30 de milioane de doze de vaccin expirate, în valoare de 400 de milioane de dolari.
Printre cei care au fost vaccinați cu doze expirate se numără Elvira Vikhareva, activistă politică, și reporterul Dimitri Gladișev de la Moscow Times.
Ministerul rus al Sănătății a extins perioada de valabilitate a dozelor expirate
Asistenta care l-a vaccinat i-a spus reporterului rus că doza expirată nu face rău și că vaccinurile au fost livrate înghețate.
„În fiecare zi dezghețăm un nou pachet de vaccinuri, pe care apoi le folosim de-a lungul zilei. Le aruncăm pe cele nefolosite care au fost dezghețate. În iulie vom folosi un stoc de vaccinuri care au expirat în mai”, i-a spus asistenta.
Ministerul rus al Sănătății a făcut studii care au demonstrat că vaccinul expirat este sigur, chiar dacă nu au dovezi care să susțină acest lucru. Cu toate acestea, clinicile private rusești au ignorat recomandarea ministerului și folosesc dozele încă valabile fabricate de Sputnik, iar o programare costă între 70 și 172 de dolari.
Numărul cazurilor de Covid-19 a început să crească în Rusia, fiind raportate aproximativ 3.500 de cazuri zilnic. Totodată, 100 de oameni mor în fiecare zi din cauza infecției în Rusia.
De la debutul pandemiei de Covid-19, peste 500 de milioane de oameni au fost infectați, dintre care 6 milioane au decedat. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Statele Unite, India și Brazilia. În țara noastră s-au înregistrat aproape 3 milioane de cazuri de Covid-19.
Totodată, peste 52% din populația globului a fost vaccinată împotriva coronavirusului, motiv pentru care restricțiile impuse au fost ridicate treptat în majoritatea țărilor. În România, spre exemplu, s-au vaccinat 8,1 milioane de români (43%).
Pandemia a avut și are un impact asupra stării noastre psihice, aspect ce se observă în viața de zi cu zi. Mai mult, izolarea a dus la anxietate socială crescută din cauza lipsei de contact cu mediul exterior.
Citește și articolul: VIDEO| Vom reveni la restricții impuse de Covid? Populația învață să trăiască cu acest virus