Nu doar posibilitatea unei epidemii cu variola maimuței sau eventualele cazuri grave provoacă îngrijorări în rândul oamenilor de știință, ci și faptul că numele virusului și boala pe care o provoacă este discriminatoriu și stigmatizator.
Aspectul este unul absolut de înțeles pentru oamenii care trăiesc în aceste vremuri, așa că, potrivit BBC, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că lucrează cu mai mulți experți pentru a găsi un nou nume pentru acest tip de variolă.
Sursa citată arată că OMS a luat această decizie după ce „peste 30 de oameni de știință au scris săptămâna trecută despre „necesitatea urgentă a unui nume nediscriminatoriu și nestigmatizator” pentru virus și boala pe care o provoacă”. Concret, ar fi vorba despre faptul că „referirea continuă la virus ca fiind african este atât inexactă, cât și discriminatorie”.
Între timp, dincolo de aceste preocupări, și România a „bifat” primele două cazuri confirmate, ambele în București. Primul pacient confirmat este un bărbat de 26 de ani, al cărui partener, potrivit Ministerului Sănătății, „a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”.
Al doilea caz a fost diagnosticat în România ieri, tot la un bărbat, în vârstă de 32 de ani. Ministerul Sănătății a transmis că bărbatul „s-a prezentat la o clinică medicală din București săptămâna trecută iar investigațiile de laborator au confirmat astăzi că pacientul este infectat cu variola maimuței. Starea bărbatului este bună și acesta va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”.
Până acum, potrivit BBC, aproximativ 1.600 de cazuri au fost înregistrate la nivel global în ultimele săptămâni, fiind și țări în care variola maimuței este deja endemică și în care au fost raportate 72 de decese asociate infectării cu acest virus.
Pe lângă problema numelui discriminatoriu și stigmatizator, Organizația Mondială a Sănătății pregătește, potrivit aceleiași surse, „o întâlnire de urgență săptămâna viitoare pentru a stabili dacă va clasifica focarul drept urgență de sănătate publică de interes internațional – cea mai mare alarmă pe care o poate declanșa agenția ONU”.