Sursa: Poliția de Frontieră

Peste 33.000 de persoane au fost verificate în aplicația eDAC în ultima săptămână de polițiștii de frontieră, ultima descoperire fiind o mașină în valoare de 27.000 euro.

Aplicația eDAC este funcțională de nicio lună, ca urmare a integrării României în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, fiind folosită de toate cadrele MAI. Numai în ceea ce privește Poliția de Frontieră, cifra oficială este de 53.624 de verificări în aplicația eDAC, respectiv peste 33.000 doar în ultima săptămână.

Considerată drept „un instrument foarte util care permite efectuarea verificărilor într-un timp foarte scurt în bazele de date ale autorităților române, dar și în cele din Spațiul Schengen”, aplicația a dus astfel la identificarea mașinii în cauză, pentru care fusese emisă o alertă în Marea Britanie.

S-a întâmplat vineri, 12 aprilie, când „politiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac împreună cu polițiști din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi au desfășurat acțiuni în sistem integrat pe autostrada A1”, ocazie cu care „a fost oprit și identificat un bărbat, cetăţean bulgar, aflat la volanul unui autoturism înmatriculat în Marea Britanie”, iar „în urma verificărilor specifice și utilizând aplicația eDAC, autoritățile de control au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ca fiind bun căutat pentru confiscare, alertă introdusă de autorităţile din Marea Britanie”.

Urmarea a fost că mașina, care valorează aproximativ 27.000 de euro, a fost indisponibilizată, iar în continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. Însă aceasta nu a fost singura descoperire, punctează Poliția de Frontieră:

Un alt caz s-a înregistrat la data de 09.04.2024, când poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă București au efectuat un control pe sensul de intrare în ţară, la debarcarea pasagerilor din direcția Atena. Lucrătorii noștri au legitimat o femeie, care a înmânat pentru control o carte de identitate cu însemnele autorităților din Grecia. Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că documentul prezentat este fals, iar femeia este cetăţean din Siria, solicitant de azil în Grecia. Persoana a fost înapoiată de către compania transportatoare cu care a venit în direcția Atena.

O altă echipă de pe Aeroportul Henri Coandă a depistat un bărbat care venea din aceeaşi direcţie şi care, cu ocazia unui control inopinat, s-a legitimat cu o carte de identitate emisă de autorităţile din Germania, aparţinând altei persoane. Bărbatul, cetăţean sirian, a fost înapoiat în direcția Atena.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale”.

Articolul precedentMarius Lulea, după ce George Simion a anunțat că îl suspendă din funcția de conducere AUR: „El conduce partidul și îl conduce bine”
Articolul următorOPRESCU, ADUS ÎN ȚARĂ!