Vineri dimineață, poliția israeliană a afirmat că peste 150 de persoane au fost rănite în urma manifestațiilor violente ce au avut loc în zona moscheii Al-Aqsa, informează Sky News.
Ziua de vineri este marcată cu începerea sărbătorii evreiești Pesah, iar numărul turiștilor în această săptămână urmează să depășească 30 de mii. De asemenea, creștinii care vor sărbători Paștele pe 17 aprilie vor parcurge vineri Drumul Crucii.
Polițiștii au anunțat că vor suplimenta forțele sale în această perioadă în Ierusalim.
Conflict înaintea Paștelui Catolic. Sute de persoane rănite, polițiștii au intervenit pentru calmarea spiritelor
Pe rețelele de socializare circulă videoclipuri în care palestinienii aruncă cu pietre și polițiștii trag cu gloanțe de cauciuc în mulțime. Zeci de credincioși s-au baricadat în interiorul moscheii, iar forțele de ordine au dat cu gaze lacrimogene.
Serviciul de urgență al Semilunii Roșii Palestiniene a declarat că a evacuat 59 de răniți la spitale. Mai mult, unul dintre paznicii de la fața locului a fost împușcat în ochi cu un glonț de cauciuc.
Ministrul israelian de Externe a precizat că zeci de persoane mascate și purtând steaguri palestiniene și Hamas au adunat pietre, după care au mărșăluit spre complex.
„Poliția a fost forțată să intre pe teren pentru a dispersa mulțimea și pentru a îndepărta pietrele și pietrele, pentru a preveni alte violențe”, a postat oficialul pe Twitter.
Reamintim că în urmă cu un an, în timpul lunii Ramadanului, manifestațiile de la Ierusalim au degenerat și au condus la 11 zile de conflict între mișcarea islamistă palestiniană Hamas și Israel.
Violențele din această dimineață intervin după o serie de atacuri în Israel şi operaţiuni ale armatei israeliene în Cisiordania.
Din 22 martie și până acum, în urma conflictelor ce au avut loc și-au pierdut viața peste 20 de palestinieni, aceștia fiind uciși în mai multe atacuri.
Ierusalimul de Est, unde se află moscheea Al-Aqsa, a fost ocupat de Israel în 1967, anexându-l într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional.
Palestinienii își doresc ca partea de est să devină capitala unui viitor stat independent, inclusiv Cisiordania și Gaza, pe care Isarael le-a capturat în timpul războiulu de acum 55 de ani.
Citește și: Israelul își deschide granițele pentru turiști