Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Invitat la emisiunea Piața Victoriei, difuzată de postul de radio Europa FM, profesorul Mircea Miclea a precizat că părinții și profesorii ar trebui să fie atenți la știrile referitoare la război și la informațiile care apar în media.

Aceste informații pot declanșa anxietate în rândul copiilor. Din acest motiv, este de datoria adulților să păstreze o atitudine pozitivă, axându-se pe concret și să-i ferească pe cei mici de emoțiile adulților față de războiul din Ucraina.

Mircea Miclea: ”Atitudinea părintelui este esențială”

Mircea Miclea, psiholog și fost ministru al Educației, a precizat pentru postul de radio că anxietatea părințior referitoare la acest subiect se va transfera copiilor.

Chiar dacă ei (părinții – n.r.) simt această anxietate, să nu lase această anxietate să se exprime atunci când copilul este de față, pentru că îl va contamina, în mod clar. Atitudinea părintelui este esențială. Trebuie să fim centrați, în această perioadă, pe chestiuni concrete. De exemplu: iată care este orarul tău pentru mâine.  Cu cât mintea noastră este mai centrată pe lucruri concrete, pe care le putem controla, care depind de noi, atunci anxietatea este mai redusă. Concretul ne reduce din anxietate”, este de părere fostul ministrul al Educației.

Profesorii trebuie să-i informeze pe elevi, fără a face din materia predată o discuție axată strict pe război: ”Expunerea prea mare la informații de genul acesta este detrimentală”

În ceea ce privește școala și orele de curs, profesorii au datoria de a aborda subiectul cu grijă. Cadrele didactice nu ar trebui să facă din ora lor un rezumat al știrilor, ci să se axeze pe programa școlară.

Ocazional, profesorul de istorie sau diriginele clasei ar putea să îi informeze pe cei mici, într-o oră dedicată, despre subiectul războiului.

(Profesorii -n.r.)Să nu facă din orele lor un rezumat al știrilor de seara trecută și să piardă timp pentru predarea propriei materii, numai ca să-și dea și ei cu părerea despre ce se întâmplă în Ucraina și să le reactiveze copiilor, la fiecare oră, ce s-a întâmplat acolo”, a adăugat profesorul.

Un cadru didactic delegat ar putea avea rolul de a expune informații referitoare la război

Fostul ministru al Educației a adăugat că școala ar putea delega un profesorul de istorie, diriginte sau consilier școlar. Cadrul didactic delegat ar trebui să le facă elevilor un rezumat despre ce se întâmplă.

Ei trebuie informați, dar doar din când în când. Expunerea prea mare la informații de genul acesta este detrimentală. Pentru că este o expunere la informație foarte saturată emoțional, cu foarte mare volatilitate și asta nu poate fi controlat”, a explicat Mircea Miclea.

Articolul precedentAvertisment pentru consumatori, înainte de Paște: Atenție de unde cumpărați carnea de miel
Articolul următorToate zborurile avioanelor MiG-21 LanceR au fost suspendate de România, din cauza numărului mare de accidente
Jurnalist full-time / Pesimist part-time