sursă foto: DNA

Directorul executiv al Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Caraș-Severin a fost reținută ieri de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, iar astăzi va fi prezentată instanței cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzată de nu mai puțin de 4 infracțiuni.

Potrivit procurorilor anticorupție, Felicia Gabriela Mehedințu își crease un adevărat sistem pentru a încasa ilegal sume enorme de bani. Totodată, aceasta i-a ajutat pe doi angajați ai Direcției să își încaseze salariile, deși aceștia nu au dat cu lunile pe la locul de muncă.

Azi, procurorii au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru o pagubă de 902.772 lei adusă instituției pe care o conduce, prin săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru altul, instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată și două infracțiuni de delapidare în formă continuată.

Inculpata Mehedințu Felicia-Gabriela ar fi permis, în mod nelegal, ca doi angajați ai instituției să își primească salariile, cu toate că cei doi nu s-ar fi prezentat decât sporadic la muncă, neîndeplinindu-și atribuțiile stabilite prin regulamente și prin fișa postului.

În acest mod ar fi provocat un prejudiciu de 139.110 lei în dauna instituției, echivalent cu foloasele necuvenite pentru cei doi în perioada 1 noiembrie 2019 – aprilie 2021, respectiv în perioada 1 aprilie 2020 – aprilie 2021.
Prin neluarea măsurilor legale împotriva celor doi angajați, inculpata ar fi încălcat dispoziții din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ și Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii
”, precizează DNA.

Însă cea mai mare pagubă, spun procurorii, ar fi produs-o inculpata în interes propriu. Astfel, din anul 2018 și până luna acesta, directorul Mehedințu a găsit diverse căi pentru a-și „rotunji” veniturile.

În perioada ianuarie 2020 – aprilie 2021, uzând de funcția de conducere pe care o îndeplinea, inculpata și-ar însușit, atât în interesul său cât și pentru alți angajați ai instituției următoarele sume:

  • 482.672 de lei, reprezentând drepturi salariale ale unor persoane care nu mai aveau raporturi de muncă cu instituția, respectiv sume de bani pentru plata normei de hrană sau a sporului de condiții vătămătoare aferente timpului în care angajații erau în concediu medical, de odihnă sau aveau zile libere. O parte din bani ar fi fost folosiți la cumpărarea unor bijuterii din aur.
  • aproximativ 50.000 de lei (circa 3.300 de lei/lună), reprezentând sume de bani retrase în baza unor ordine de deplasare care atestau împrejurări necorespunzătoare adevărului. În acest sens, inculpata ar fi determinat patru angajați ai instituției ca, în perioada ianuarie 2021 – martie 2021, să falsifice 11 ordine de deplasare care atestau in mod nereal că angajații instituției s-ar fi deplasat în interesul serviciului în anumite localități.

Totodată, în perioada 02 mai 2018 – prezent, în calitate de director executiv al instituției, ar fi semnat o serie de acte (ordine de plată, dispoziții de plată și CEC-uri), prin care și-ar fi însușit lunar câte 6.600 de lei (timp de 35 de luni), în total 231.000 de lei, reprezentând compensația lunară pentru chirie încasată în baza unor contracte de închiriere falsificate. În acest sens ar fi folosit contracte de închiriere (înscrisuri sub semnătură privată), care ar fi fost falsificate atât prin contrafacerea subscrierii (semnăturii atribuite unei alte persoane) cât și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului”, au mai detaliat procurorii.

Articolul precedentTurcan dă asigurări că salarii nu vor scădea, așa cum s-a vehiculat în spațiul public
Articolul următorDragnea vrea acasă de Paști. Judecătoria Sectorului 5 va analiza cererea