Gata cu declarațiile belicoase și acuzatoare la adresa celui care îi conduce „în luptă” pe procurorii anticorupție – pare să zică Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Ieri, procurorii din CSM au decis că declarațiile lui Cîtîlin Drulă și Cristian Ghinea – lideri ai USR – la adresa șefului DNA afectează reputația unui întreg sistem.

Decizia are legătură cu cristicile dure aduse lui Marius Voineag, şef al DNA de-a lungul timpului, culminând cu acuzații vizavi de dosarul achiziției vaccinurilor Covid din pandemie. Spre exemplu, Drulă l-a acuzat pe Voineag că a deschis dosarul vaccinurilor, în care e urmărit penal și Vlad Voiculescu, pentru a distruge Opoziția. De-a lungul timpului,

Iar ieri, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis în unanimitate cererea de apărare a reputației profesionale formulată de procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, „în urma afirmațiilor făcute în spațiul public de liderii unui partid parlamentar”.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost sesizată cu privire la apariția în spațiul public, pe pagini de social media sau în presa de largă informare, a mai multor intervenții ale liderilor unui partid parlamentar, în special Cătălin Drulă, respectiv Cristian Ghinea, prin care procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, personal sau ca reprezentant al acestui parchet era ținta unor afirmații deosebit de grave, de natură să afecteze reputația acestuia, și, pe cale de consecință, încrederea publică în instituția pe care o conduce.

Având în vedere multitudinea și gravitatea unora dintre aceste afirmații, unele de natură să atragă neîncrederea cetățenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului, Secția pentru procurori a solicitat verificări din partea Inspecției Judiciare, concluzia fiind că afirmațiile, fără suport în realitate, sunt cert de natură să influențeze negativ și nejustificat opinia publică în legătură cu modalitatea în care procurorul își exercită profesia, atrăgând neîncrederea cetățenilor în capacitatea profesională sau corectitudinea magistratului.

Maniera de exprimare și limbajul utilizat au fost, în realitate, menite să inducă imaginea unui procuror care nu îndeplinește condițiile de ocupare a funcției din perspectiva calităților profesionale și care are misiunea de a distruge instituția pe care o conduce. Aceste alegații sunt de natură să depășească imaginea proprie a conducătorului instituției și să afecteze, prin raportare la managementul acestuia, întreaga activitate a Direcției Naționale Anticorupție, considerat unul dintre cei mai vizibili actori ai sistemului judiciar.

Secția pentru procurori a luat act de toate aceste alegații și, analizând, a decis că limbajul utilizat de cei doi membri ai partidului politic, precum și acuzațiile aduse nu pot justifica în nici un moment legitimitatea unui eventual interes public. Mai mult, Secția a constatat că așa-zisa dezbatere publică a excedat deseori o potențială analiză a activității manageriale a domnului procuror-șef și a vizat exclusiv persoana acestuia, fapt de natură să afecteze nu doar reputația profesională sau personală, ci și demnitatea acestuia.

Luând în considerare toate aceste aspecte, în ședința din data de 14 martie 2024 Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis apărarea reputației profesionale a domnului Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precum și a independenței procurorilor din cadrul acestei direcții specializate, în ansamblu”.

Articolul precedentFostul primar din Baia Mare, condamnat definitiv și fugit în Germania, va fi adus în țară
Articolul următorDacă e „bal”, „bal” să fie: „Piedone și cetățenii care îl susțin vă pregătesc ULTIMUL BAL”