Sursa: Facebook

Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, va fi adus în țară, sub escorta Poliției Române.

Decizia a fost luată la Tribunalul Regional Superior din Munchen, judecătorii acestei instanțe considerând că fugarul Cherecheș poate fi extrădat în țara sa natală.

Fostul primar din Baia Mare se opusese extrădării și ceruse să nu fie predat autorităților române, invocând condițiile proaste din penitenciarele de la noi. Motivele lui au fost considerate însă nefondate.

Ni s-a comunicat oficial de către justiția din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor, și anume Cătălin Cherecheș. Instanța din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român”, a confirmat ieri Alina Gorghiu, cea care conduce Ministerul Justiției.

Potrivit Pro TV însă, decizia mai poate fi atacată la o instanță superioară, fapt subliniat pentru postul de televiziune de Răzvan Doseanu, avocatul lui Cherecheș: „Urmează să fie exercitate și niște căi de atac. Să nu uităm totuși că probabil a contat foarte mult în decizia de extrădare faptul că Administrația Națională a Penitenciarelor a acordat condiții speciale privilegiate de detenție pentru domnul Cătălin Cherecheș, față de ceilalți deținuți din România”.

Fostul primar din Baia Mare se află în arest în Penitenciarul din Munchen de mai bine de trei luni, în condițiile în care a fugit din țară cu un taxi, în noiembrie anul trecut, chiar în dimineața în care a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Dat în urmărire generală, Cherecheș a fost prins în Germania la distanță de câteva zile, în mașina unei mătuși. Între timp, în țară, socrii ex-primarului Cherecheș, acuzați că au vrut să mituiască magistratul care le judeca ginerele, au fost trimiși în judecată.

În ianuarie, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureș a respins „ca neîntemeiate cererile şi excepţiile” formulate de socrii lui Cherecheș, constatând „legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 113/P/2023 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj la data de 13 decembrie 2023 privind pe inculpaţii G.C., trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, şi G.D.P., trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală”, iar primul termen pe fond în dosarul Claudiei și a lui Dorin Petru Glica a fost stabilit chiar pentru astăzi.

Articolul precedentCiolacu așteaptă astăzi la Palatul Victoria echipa implicată în procesul Roşia Montană
Articolul următorCSM îi ia apărarea procurorului șef al DNA în fața lui Drulă și a lui Ghinea