În perioada curentă, sute de elevi din Constanța și-au confirmat prezența la RAJA Constanța, în cadrul Programului Național ”Școala Altfel”, pentru a învăța despre circuitul apei în natură, de la robinetele din casele noastre și până la emisar.

Compania de apă RAJA a pregătit o serie de activități educative captivante pentru copii, având ca scop principal sensibilizarea lor în ceea ce privește prevenirea poluării mediului înconjurător

Marți, 14 martie 2023, elevi ai Liceului “Ioan N Roman”, însoțiți de cadre didactice, au trecut pragul Stației de epurare a apelor uzate care se află în partea de nord a municipiului Constanța.

În cadrul camerei de comandă SCADA, unde se monitorizează și operează procesele tehnologice prin intermediul unor butoane și dispozitive speciale, copiii au primit informații despre fluxul tehnologic și au vizitat în detaliu Stația de epurare.

Adolescenții au avut ocazia să descopere procesele mecanice și biochimice prin care apele uzate menajere sunt curățate în mod continuu, după ce sunt preluate din sistemul de canalizare

În timpul turului, oaspeții au fost îndemnați să nu arunce resturile menajere în toalete sau chiuvete, pentru a evita blocarea conductelor.

În urma acestei experiențe, liceenii au devenit mai conștienți de impactul propriilor acțiuni asupra mediului înconjurător și de importanța protejării acestuia.

Activitățile instructiv-educative găzduite de RAJA SA au continuat și în ziua de 15 martie 2023, prilej pentru elevii din clasa a II-a de la Școala gimnazială “Gheorghe Țițeica” să cunoască activitatea companiei locale de apă, de data aceasta la sediul său central

După vizionarea unui filmuleț tematic despre implicarea RAJA în comunitate, Bari Turchian, Șeful Laboratorului de apă potabilă Palas, a prezentat copiilor câteva metode practice pentru a efectua experimente de teren, cum ar fi măsurarea nivelului de clor, pH-ului, turbidității sau durității apei.

În același timp, reprezentantul RAJA i-a încurajat pe copii să bea apa de la robinet cu încredere, deoarece aceasta este supusă unor verificări permanente în laboratoare specializate ale companiei și ale Direcției de Sănătate Publică.

Copiii au fost îndrumați să nu arunce deșeurile menajere oriunde și să protejeze sursele de apă

La finalul vizitei, elevii s-au oprit și la Stația de pompare apă potabilă din incinta sediului central al companiei, care deservește partea centrală a municipiului Constanța.

Prichindeii s-au arătat foarte curioși în privința procesului tehnologic al apei și au adresat o multitudine de întrebări despre modul în care apa ajunge la robinet, despre potabilitatea acesteia, dar și despre etapele transformării apei uzate și redarea ei circuitului natural. Astfel, au plecat spre case mai documentați, dar și cu broșuri informative care le dezvăluie pe înțelesul tuturor povestea apei de-a lungul întregului său parcurs”, a transmis societatea constănțeană.

RAJA SA urmărește îndeaproape una dintre obiectivele Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, și anume îmbunătățirea calității apei prin reducerea poluării, eliminarea depozitării deșeurilor și minimizarea utilizării produselor chimice și materialelor periculoase.

În plus, societatea își propune să reducă procentul apelor uzate netratate, să crească reciclarea și să promoveze utilizarea sigură a resurselor naturale.

Articolul precedentComisia de sănătate din Camera Deputaților, dezbateri privind legalizarea canabisului în scop medicinal
Articolul următorIohannis, vizită în Bulgaria: „Avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time