Sursa: news.un.org

Proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis utilizate în scop medical a fost subiect de discuție ieri, în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, actul normativ fiind susținut de inițiatori, însă neavând prea mare „priză” la reprezentanţii instituţiilor statului.

Potrivit Agerpres, raportul la proiectul de lege va fi unul comun cu Comisia de apărare şi cea de agricultură, acesta urmând să primească apoi votul plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul de lege este inițiat de deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, co-inițiator fiind trecut deputatul USR Emanuel Ungureanu, însă, potrivit acestora, poartă semnătura reprezentanților din toate partidele și „toată lumea este de acord să dăm drumul la lege”.

Deputata Ileana Cristina Dumitrache a arătat că proiectul a intrat în circuitul parlamentar din anul 2019, în vreme ce deputatul Emanuel Ungureanu a subliniat că instituțiile statului ar trebui să aibă o mai mare deschidere.

Instituţiile statului sunt învăţate să spună: „Nu, e periculos, interzicem, sunt soluţii, dar nu astea, sancţionăm”. (…) Noi nu vorbim despre canabisul în scop recreativ, să fie foarte clar. (…) Vreau ca toate instituţiile statului să se subordoneze voinţei suverane a Parlamentului, asta este Constituţia”, a arătat Ungureanu, conform sursei citate.

Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor medicale, a arătat că „Există în acest moment două medicamente care sunt autorizate în spaţiul Uniunii Europene şi care au la bază canabisul”, în vreme ce Gabriel Diaconu, consilier al Ministrului Sănătăţii, a transmis că Alexandru Rafila nu s-ar opune anumitor aspecte din proiect, însă terminologia trebuie să fie una clară.

Conform aceleiași surse, Ministerul Afacerilor Interne nu este de acord cu propunerea în acest format, în timp ce reprezentatul DIICOT le-a atras atenţia parlamentarilor asupra riscului unei criminalităţi asociate care ar putea fi generate de această lege.

Articolul precedent27 de lucrători vamali și agenți de poliție de frontieră, trimiși în judecată pentru fapte de corupție
Articolul următorEducație, prin participare și implicare: Societatea RAJA îi încurajează pe cei mici să învețe despre calitățile apei