Sursa foto: Facebook/ Eugen Tomac
Sursa foto: Facebook/ Eugen Tomac

Președintele PMP Eugen Tomac a declarat că populismul nu se combate prin cenzură, ci prin bună guvernare, cerându-i lui Iohannis să nu promulge legea privind incriminarea instigării la ură pe motiv de apartenență politică.

Acesta susține că inițiativa legislativă votată de Camera Deputaților este scandaloasă, precizând că libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită, acest lucru reprezentând un „derapaj de la principiile pe care ni le-am asumat.”

„Populismul și dezinformarea nu se combat prin îngrădiri, cenzură sau închisoare, ci prin puterea exemplului, prin bună guvernare, prin apărarea drepturilor și libertăților cetățenești”, se arată în scrisoarea trimisă președintelui României de PMP.

Proiect de lege controversat

De asemenea, Tomac i-a cerut șefului statului să retrimită în Parlament proiectul de lege, afirmând că poporul este mai puternic atunci când nu îi este frică de cei care vor să „deturneze sensul democrației și să sufoce libertatea de exprimare prin dezinformare.”

„Suntem puternici atunci când suntem mai buni decât ei și luăm măsuri în beneficiul cetățenilor. Pentru toate aceste motive, vă solicităm să retrimiteți la Parlament proiectul de lege adoptat care incriminează delictul de opinie pe motiv de apartenență politică și îl pedepsește cu închisoare până la 3 ani”, a concluzionat liderul PMP.

Reamintim că luni, 14 martie, Camera Deputaților a votat proiectul de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică. Deputatul USR Mihai Badea, membru în Comisia Juridică, a anunțat că PSD-PNL-UDMR adoptă o lege „care ne apropie de Rusia”, în timp ce în țară vecină „se luptă și se moare pentru libertate și democrație.”

De asemenea, Badea a mai precizat că va urma un alt proiect similar: reincriminarea ofensei aduse statului și însemnelor naționale.

„În loc să rămână o contravenție pasibilă de amendă, vor să fie infracțiune pasibilă de închisoare. Contrar evoluției dreptului din țările civilizate, care dau câștig de cauză libertății de exprimare. Iar de la asta până la ofensa adusă conducătorilor iubiți nu mai ramâne decât un pas”, a concluzionat deputatul USR.

Eugen Tomac, mesaj tranșant pentru Cristian Diaconescu: „Crede în AUR? Să-şi ia lucrurile şi să se ducă în AUR, nu este nici o tragedie”

Articolul precedentTancurile militare din SUA ar putea reveni în România
Articolul următorRomânii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicaţi în protejarea mediului înconjurător
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.