Aflat pe vremuri destul de des în „lumina reflectoarelor” – ca lider USR și vicepremier, Dan Barna a intrat într-un con de umbră după ce și-a pierdut funcțiile, dar aceasta nu înseamnă că nu are, periodic, încercări de a reveni în atenția opiniei publice.
Așa că ieri a decis să scrie pe Facebook un mesaj adresat președintelui Klaus Iohanni, o somație dacă vreți, vizavi de reacția locatarului de la Cotroceni în ceea ce privește situația din Republica Moldova. Reacție care momentan lipsește, e adevărat, însă la fel de adevărat este că reacțiile șefului statului sunt, așa cum ne-am obișnuit, întârziate și, pe alocuri, total nepotrivite.
Mesajul transmis de Barna este legat de faptul că luni, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre planurile Federaţiei Ruse de a destabiliza situaţia din ţară, „prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții”, care ar avea drept scopt forțarea „schimbării puterii de la Chișinău”.
Dan Barna a văzut mesajul și marți a avut o revelație, anume că „Republica Moldova e în pericol și are nevoie de o Românie fermă și politicieni care să nu arunce inconștienți mesaje confuze”.
„Declarațiile Președintei Maia Sandu privind planul Rusiei de a destabiliza Republica Moldova prin acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici e un semnal cât se poate de clar că Rusia vrea să continue războiul și în alte state. Iar de data asta poate fi vorba de chiar frații noștri de peste Prut!
România mai mult ca niciodată ar trebui să fie alături de Republica Moldova pentru că are un milion de cetățeni români cu acte acolo care în orice moment pot cere, legitim, ajutor de la statul român. Iar ai noștri ce fac?
Pentru România, stabilitatea regiunii este importantă. A Moldovei cu atât mai mult, în numele relației speciale dintre cele două state și pentru că ne-am angajat de-a lungul anilor să sprijinim eforturile Chișinăului de a face un pas final în comunitatea europeană.
Avem la Chișinău un Președinte, Maia Sandu, care demonstrează zilnic că poate menține ordinea constituțională în vremuri foarte grele pentru Republica Moldova.
În același timp, la București e iar criză de anemie a autorităților române care, de la dezvăluirea planurilor rusești pentru Moldova, nu s-au obosit să comunice ceva ca să nu mai vorbim de întâlnirea cel puțin neinspirată a lui Ciolacu și Dâncu din noiembrie cu primarul sponsorizat de ruși din Chișinău. Ce să înțelegă moldoveanul de rând din poza aia? Că omul rușilor din Moldova e susținut de cel care se vrea premierul României?
În trecut, România a ezitat și a făcut alegeri proaste când a fost vorba despre relația cu Moldova. Hai să ieșim din ziua cârtiței și să nu tot repetăm aceleași greșeli.
Domnule Președinte Iohannis, faceți un mic efort, ieșiți public și dați un mesaj clar de susținut Moldova. Sunt două țări care tot așteaptă să faceți asta”, scrie Dan Barna pe rețeaua de socializare.