Un studiu realizat de Szallas Group, din care face parte platforma de rezervări hoteliere online Travelminit.ro şi Nielsen IQ, arată că anul acesta, românii au în plan să organizeze între 2 și 4 vacanțe în țara noastră și 1-2 vacanțe în Europa.
Pandemia de Covid-19 a produs numeroase schimbări, iar turismul și comportamentul turiștilor a fost puternic afectat. Astfel, după numeroase restricții de călătorie și măsuri de stopare a răspândirii coronavirusului, românii își planifică mai multe excursii față de perioada pre-pandemică. Mai exact, peste 75% dintre români vreau să călătorească mai mult ca înainte de pandemie în următorii patru ani în destinații peste hotare, informează news.ro.
Totodată, peste jumătate dintre cei chestionați au precizat că au de gând să călătorească în cel puțin una dintre țările din Europa Centrală și Est, menționând cel mai adesea state precum Bulgaria, Croația sau Ungaria.
Proximitatea culturală şi geografică joacă un rol din ce în ce mai important în ultimii doi ani
Directorul general al Grupului Szallas, József Szigetvári, a anunțat că asistăm la o creștere a numărului de călătorii în regiune, motiv pentru care e nevoie de găsirea unor parteneri strategici și extinderea ofertelor de cazare în zone turistice cât mai ofertante pentru toate categoriile de turiști.
De asemenea, participanții la studiu au declarat că își doresc ca și după ce pandemia se va termina să aibă posibilitatea de a-și anula gratuit călătoria. Totodată, 97% au susținut că vor pune în continuare preț pe măsurile de igienă și distanțare ce se aplică în unităţile de cazare în care plănuiesc să îşi facă vacanţa.
Totodată, aspectele esențiale pe care turiștii le au în vedere când își rezervă cazările pentru vacanțe sunt: locul în care se află cazarea, prețul pe noapte și părerile altor turiști care au mai fost cazați în locație anterior. Aceste aspecte rămân neschimbate, în special în cazul turiștilor români.
Din cauza pandemiei, majoritatea furnizorilor de cazare au investit în platformele și aplicațiile digitale, dar cu toate acestea, potrivit studiului, doar 26% dintre rezervările efectuate de turiștii români se desfășoară în online, 40% preferând să facă rezervări de cazare la telefon.
Operatorii din turism salută relaxarea condițiilor de călătorie