Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost pus sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile, după ce Tribunalul București a respins cererea procurorilor DNA de arest preventiv de 30 de zile. Vanghelie este acuzat de trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. O măsură similară îl vizează și pe fratele lui Vanghelie. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.
„Eu cred că dacă eram un hoț, cineva mă prindea”, a declarat Marian Vanghelie, vineri seară. „Decât un om în pușcărie pe gratis, mai bine 50 de hoți pe stradă. Dacă mi se demonstrează vreodată o faptă concretă, nu povești, că am făcut ceva, toți denunțătorii ăștia de ce nu vin cu un flagrant”, se întreabă, retoric, Vanghelie.
De altfel, acesta a transmis și o atenționare cu privire la dosarele care au fost intrumentate de DNA. „Același procuror îmi redeschide a treia oară un dosar. Voi scăpa și din aceste 30 de zile, 40 de zile, 60 de zile (n.r. ale controlului judiciar), dar îi atenționez frumos pe toți cei care se ocupă și s-au ocupat de aceste lucruri, că voi pregăti pentru fiecare televiziune o emisiune și vom începem să vorbim până la capăt”, a declarat Marian Vanghelie după decizia dată azi-noapte de Tribunalul București.
DNA a solicitat Tribunalului arestarea a 13 inculpaţi din acest dosar: fostul primar Marian Vanghelie; Paul, fratele lui Vanghelie; Marian Leonard Petre, fost director general al SC Economat Sector 5 SRL; Floricica Carmen Rămulescu, fost director achiziţii în cadrul Economat; Marian Lupaşcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; Loredana Ionela Zidărescu, fostă şefă a Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, dar şi şapte administratori de societăţi comerciale. Prejudiciul estimat este în valoare totală de peste 256 milioane lei.
Conform rechizitoriului DNA, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane, administratori ai unor societăţi comerciale, şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de fostul primar şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.
„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, precizează DNA.