Foto: Facebook

Invitat la dezbaterea organizată de Expert Forum „Ce ne facem cu reforma electorală?”, Vasile Dîncu e convins că introducerea unui Cod electoral în țara noastră trebuie diferențiat pentru alegerile generale și locale. Vicepreședintele Senatului consideră că cultura politică din țara noastră e de tip patriarhal.

„Dacă vrem să facem un sistem extraordinar, galactic, valabil pentru ţările nordice, de exemplu, pe noi nu cred că ne ajută. Din studiile pe care le fac, găsesc câteva dimensiuni ale culturii politice care arată că suntem o cultură politică de tip patriarhal destul de primitivă”, a afirmat Dîncu, relatează Agerpres. De asemenea, social-democratul a explicat că 30 % dintre cei care votează sunt informați despre ce se întâmplă pe scena politică, iar 13 % dintre votanți se decid în ultima zi pe cine să voteze.

Vasile Dîncu: „ Volatilitatea electorală este foarte mare”

Dîncu a mai adăugat că într-un deceniu, mai bine de 60 % dintre votanți și-au schimbat partidul. „De ceea ce mi se pare că trebuie să ţinem cont (…) este volatilitatea electorală foarte mare. În ultimii 10 ani, 60% dintre cei pe care i-am studiat declară că s-au mutat de la un partid la altul, adică au migrat, s-au mişcat între partidele mari – PDL înainte, PNL şi PSD”, a mai precizat Dîncu, relatează sursa citată.

Vicepreședintele Senatului a mai precizat că introducerea votului electronic este „un vis” frumos, iar acest lucru este puțin probabil să fie implementat în țara noastră. El a precizat că România se situează pe locul 27 în Europa privind experiența digitală.

„Dacă ne uităm la vârsta tânără, avem peste 50% experienţă digitală, dar cei de peste 55 ani, care sunt cea mai mare parte a votanţilor, aceştia au competenţe în jur de 20%. Este o opţiune frumoasă, aşa un vis al nostru, dar este foarte greu de realizat”, a conchis Vasile Dîncu.

Potrivit unui sondaj intitulat „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false” – Ediția a III-a, 60 % dintre români preferă valorile tradiționale în locul drepturilor și libertăților moderne. Mai mult decât atât, aproape 70 % dintre votanți ar vota un partid naționalist ce ar promova valorile creștine și familia tradițională.

Orban, despre posibilele legături ale lui Dîncu cu serviciile secrete: „Mi se părea foarte straniu”

Articolul precedentPrimii pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă au fost transferați în Ungaria
Articolul următorIohannis, contact cu o persoană pozitivă Covid. Testul său a ieșit bine, dar și-a amânat o vizită
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.