Sursa foto: Pixabay - Dimitro Sevastopol
Sursa foto: Pixabay - Dimitro Sevastopol

 Anunț de ultimă oră al serviciilor de informații americane. Acestea au estimat că Rusia a trimis, după anul 2014, minim 300 de milioane de dolari unor partide politice și candidați din peste 20 de pentru a-și exercita astfel influența, potrivit hotnews.ro.

Înalt oficial american: Rusia a transferat probabil și în secret mai multe fonduri care nu au fost depistate

 Potrivit unui înalt oficial din Statele Unite, se  „consideră că acestea sunt estimări minime și că Rusia a transferat probabil și în secret mai multe fonduri care nu au fost depistate”, nefiind însă precizate țările în cauză. Înaltul oficial american a mai dezvăluit că un ambasador rus dintr-o țară asiatică nespecificată, de exemplu, a dat milioane de dolari unui candidat la președinție.

„Credem că acesta este doar vârful aisbergului și lucrăm împreună cu aliații și partenerii noșstri pentru a obține mai multe informații în ce privește această amenințare”, a mai spus oficialul. Potrivit oficialului american citat, aceste eforturi ale regimului de la Moscova, inclusiv prin finanțarea de think tank-uri care susțin partide politice de extremă dreapta, naționaliste și xenofobe, reprezintă „încercarea lui Putin de a manipula democrațiile din interior”.

Administrația presedintelui Joe Biden a cerut o astfel de estimare de la serviciile de informații după invadarea Ucrainei de către Rusia pe data de24 februarie, odată cu începerea de către Washington a mai multor demersuri de izolare a Moscovei la nivel internațional. 

Raportul serviciilor de informații americane, trimis către guvernele din peste 100 de țări 

Potrivit înaltului oficial, diplomația americană va transmite constatărle legate de finanțările Rusiei către guvernele altor peste 100 de țări. Noua evaluare nu a analizat influența rusă în politică americană,dar serviciile de informaţii americane declaraseră anterior că Moscova a intervenit în alegerile din SUA din 2016, în special folosind reţelele sociale pentru susţinerea lui Donald Trump. „Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia slăbiciunile şi încurajăm celelalte ţări să facă la fel şi să ni se alăture în acest efort important”, a declarat acelaşi înalt responsabil.

Președintele ANPC anunță că vor făcute publice numele firmelor sancţionate, care pun în pericol sănătatea sau viața consumatorilor

Articolul precedentPreședintele ANPC anunță că vor făcute publice numele firmelor sancţionate, care pun în pericol sănătatea sau viața consumatorilor
Articolul următorSindicaliștii, după ce Udrea s-a lăudat cu sprijinul Avocatului Poporului: „Este unul din cei 23.331 de deținuți din închisorile românești și nu ar trebui să aibă un tratament preferențial”