Foto: Facebook/Nicolae Ciucă
Foto: Facebook/Nicolae Ciucă

Guvernul României va adopta un proiect de lege care interzice achiziţionarea softwarelor ruseşti antivirus deoarece reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, potrivit g4media.ro.

Potrivit premierului, este nevoie de coordonarea tuturor activităţilor pentru protejarea față de toate ameninţările în spectrul cibernetic

Nicolae Ciucă a  explicat că este necesară suplimentarea măsurilor de securitate, ținând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc şi care au fost gestionate.

„Propunem prin legislaţie protecţia sistemelor informatice din administraţia publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context.  Astfel, pe baza sesizărilor şi a celor discutate cu specialiştii din domeniu care au constatat foarte clar că softwarele ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua astăzi o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecţia sistemelor informatice”, a spus premierul.

Ce măsuri anunță ministrul Digitalizarii

 Potrivit ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, produsele şi serviciile de tip antivirus de la entităţi din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse vor fi deconectate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice de la nivel central şi local.

„Prin acest proiect legislativ ne propunem să interzicem achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenind din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse, în contextul războiului pornit de Federaţia Rusă asupra Ucrainei şi de ceea ce specialiştii au constatat şi anume lipsa independenţei entităţilor ruseşti care furnizează soluţii IT de instituţiile şi serviciile Federaţiei Ruse.”, a explicat Burduja.

Proiectul stabileşte cadrul juridic şi instituţional pentru interzicerea achiziţionării şi utilizării de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă.

Becurile din instituțiile publice din România, schimbate pentru economisirea energiei

Articolul precedentInvestițiile desfășurate de societatea RAJA SA prin Programul Operațional Infrastructura Mare
Articolul următorDouă foste funcționare din Sebeș, acuzate de furtul a peste 100.000 de lei din banii persoanelor cu handicap