Anca Dragu
Anca Dragu (captură)

Anca Dragu, șefa Senatului, a declarat într-un interviu la RFI că parcursul moțiunii de cenzură nu poate fi oprit, în ciuda sesizării către CCR, chiar de premierul vizat. Mai mult, că se simte hărțuită de „aripa liberală Cîțu”, lucru pe care l-a observat chiar și la ședința de plen reunit, de săptămâna trecută, când citirea moțiunii de cenzură nu s-a putut realiza în condiții normale. Totodată, Anca Dragu a atras atenția cu privire la faptul că și dacă s-ar stabili data la care să aibă loc dezbaterea și votul moțiunii de cenzură sunt șanse destul de mari să nu se întrunească cvorumul, adică 50% plus 1 din numărul total de parlamentari.

Ședință cu scandal în plenul Parlamentului României

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de faţă din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moţiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moţiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituţie, după trei zile de la citire, moţiunea trebuie să intre în dezbatere şi vot. Atenţie, Constituţia spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală şi atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, şapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (…). Dar pentru votul pe moţiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toţi parlamentarii. Cu siguranţă, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL şi PSD nu vor să participe în acest proces”, a explicat Anca Dragu, într-un interviu acordat RFI.

Președinta Senatului precizează că face demersuri împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru convocarea plenului în care să fie votată moțiunea de cenzură. De altfel, convocarea plenului se poate face de către Birourilor Permanente reunite, dar și președinții celor două Camere. „Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional”, a mai spus Anca Dragu.

USR PLUS nu se lasă. Vrea dezbaterea moțiunii de cenzură în această săptămână

Articolul precedentEnel, chemat la discuții de Iohannis și Cîțu
Articolul următor18 unității de învățământ din Dâmbovița fără apă potabilă, alte trei fără căldură!