Noua Zeelandă ar putea să-și schimbe denumirea în Aotearoa

Te Reo Maori este considerată în Noua Zeelandă limbă oficială încă din 1987

Foto: Pixabay.com

Noua Zeelandă ar putea, în curând, să-și schimbe denumirea. Pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca petiția unui partid politic să treacă de toate barierele impuse de legislația țării. Denumirea dorită de politicieni este Aotearoa, ceea ce înseamnă „ținutul lungului nor alb” și este des folosită în Noua Zeelandă, în acest moment.

Noua Zeelandă, considerată o denumire nepotrivită de membrii formațiunii politice Te Pati Maori

De altfel, Te Pati Maori intenționează ca până în anul 2026 să schimbe numele tuturor localităților din Noua Zeelandă, mai exact acestea ar trebui să revină la vechile denumiri, cele în limba băștinașilor maori. „Este timpul ca Te Reo Maori să-şi reia locul binemeritat ca prima limbă oficială a acestei ţări. Suntem un stat polinezian, suntem Aotearoa”, a spus Rawiri Waititi, copreședinte al partidului Te Pati Maori.

„Tangata whenua sunt sătui ca numele noastre ancestrale să fie maltratate şi ignorate. Suntem în secolul XXI, acest lucru trebuie să se schimbe”, a mai spus acesta.

Debbie Ngarewa-Packer, la rândul ei copreședinte al formațiunii politice mai sus amintite, a spus că sistemul colionial ar fi dus la pierderea valorilor băștinașilor, astfel că acesta aspect s-a manifestat inclusiv atunci când vorbim despre prezervarea limbii și a denumirilor.

Cu toate astea, Te Reo Maori este, încă din 1987, una dintre limbile oficiale din Noua Zeelandă. În ceea ce privește noua denumire, Aotearoa, aceasta este folosită din ce în ce mai des, inclusiv în pașapoarte.

Citește și: 300 de dolari: prețul cu care un tată afgan își vinde copilul

Articolul precedentAnca Dragu va apela la CCR: în nume personal dar și prin Biroul Permanent
Articolul următorMihai Tudose reprezintă interesele României, dar nu și ale tuturor cetățenilor români
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.