Foto: Cotidianul.ro
Foto: Cotidianul.ro

 În urma neregulilor constatate, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au propus închiderea pentru o perioadă de până la 6 luni a cinci magazine aparţinând retailerilor Carrefour, Lidl, Kaufland şi Mega Image, aflate în sudul Litoralului, potrivit g4media.ro. Potrivit reprezentanților Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), celor 5 locaţii le-au fost aplicate 4 avertismente şi 9 amenzi contravenţionale în sumă totală de 235.000 lei.  De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 4.600 lei, oprirea definitivă de la comercializare a unor produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor a tuturor magazinelor controlate.

Horia Constantinescu: Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii

„Interesant este că, până la finalizarea acţiunilor de control, parte dintre consumatorii aflaţi la cumpărături erau mai tare intrigaţi de acţiunea noastră decât de deficienţele găsite acolo. Suntem pe teren pentru a le proteja sănătatea şi pentru a transmite operatorilor economici că trebuie să respecte consumatorii. Din nou vitrine murdare, din nou legume şi fructe cu deprecieri, din nou se uită că o parte a profitului trebuie reinvestită. Va trebui să trecem la măsuri mult mai dure şi săptămâna aceasta o vom dedica discuţiilor cu structurile centrale ale marilor lanţuri de magazine”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Ce nereguli au fost descoperite în urma controalelor

Printre neregulile constatate de către comisarii ANPC au fost comercializarea de legume şi fructe depreciate sau cu calibre diferite, cu o calitate inferioară faţă de cea declarată, depozitarea neconformă a produselor alimentare, comercializarea unor produse reprezentând un mix cu acid acetic, comercializarea unor produse congelate cu gheaţă în exces pe produs, comercializarea de produse cu etichete Nutriscore, pe care era menţionată o anumită categorie fără a fi justificată. De asemenea, comisarii ANPC au mai constatat lipsa condiţiilor de igienă corespunzătoare în spaţiul de comercializare, de depozitare şi de producţie a pâinii, folosirea unor vitrine frigorifice cu acumulare masivă de gheaţă, cu rafturile neigienizate, cu urme de lichide alimentare, praf, rugină, mucegai şi insecte, folosirea unor spaţii de depozitare neigienizate, comercializarea unor produse cu ambalaj deteriorat, neconcordanţă între preţul produsului la raft şi cel perceput la casă de marcat, semnalizarea incorectă a produselor aflate în ultimele zile de valabilitate.

Președintele ANPC avertizează că turismul românesc e în derivă: „Facem curat, suntem serioși în ceea ce facem”.

Articolul precedentMinistrul Educației dorește ca uniformele școlare să redevină obligatorii
Articolul următorDavid Popovici și-a îndeplinit visul la campionatele europene de la Roma: Dacă își dorești ceva extraordinar de tare vei reuși