Nave cu cereale
Nave cu cereale. Sursa foto: antena3

 Navele cu cereale din Ucraina pot tranzita canalele Chilia și Bâstroe, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, potrivit romaniatv.net. O problemă care a apărut în urma invaziei armatei ruse a fost cea legată de transportul cerealelor din Ucraina, care este unul din cei mai exportatori de grâu, porumb și floarea soarelui. Ucraina a reclamat faptul că nu mai poate exporta cantități mari de cereale, lucru care a afectat economia multor țări europene în timp ce în România s-au format cozi uriașe la vămile din estul țării, unde TIR-urile încărcate cu cereale așteaptă zile întregi să poată trece granița. De asemenea, zeci de nave cu cereale sunt blocate în Marea Neagră, așteptând aprobarea pentru a putea ajunge la destinații.


Ministerul Afacerilor Externe a transmis că a comunicat oficialităților ucrainene faptul că și-a dat acordul pentru tranzitarea navelor cu cereale, fiind vorba despre o situație excepțională, subliniind că este vorba despre nave cu capacitate mică

Navigația pe canalul Chilia este deschisă, fiind liberă pentru navele sub pavilion ucrainean și român, pentru navele sub pavilion terț fiind nevoie de acordul părților. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat faptul că România sprijină Ucraina, ținând cont de contextul extrem de dificil, din punct de vedere economic și politic.

„Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil. Este o rută pe care se pot tranzita vase cu capacitate realitiv mică și care a fost în centrul unei dispute pe care am avut-o încă din 2003 cu Ucraina din rațiuni de mediu, pentru că majoritatea organizațiilor internaționale au concluzionat că există un impact de mediul substanțial negativ transfrontalier care se va produce dacă acest proiect va trece în etapele superioare de dezvoltare. Din acest punct de vedere, ținând cont de situația deosebit de dificilă a Ucrainei privind tranzitul cerealele, și noi am ajutat Ucraina și o ajutăm în continuare atât pe cale rutieră, feroviară cât și prin porturi, lucrăm la dezvoltarea capacităților pentru a face față unei cantități mai mari de grâne, având în vedere aceste aspecte, am acordat consimțământul nostru pentru tranzitul sub pavilion terț pe canalul Chilia, rezervându-ne în același timp poziția cu privire la aspectele care țin de conformitatea cu dreptul internațional al mediului referitor la dezvoltarea canalului Bâstroe. Pentru navele sub pavilion terț, noi am acordat deja consimțământul părții române pentru acest tranzit, fiind vorba despre tranzitul de cereale care este absolut crucial să ajungă la destinații. E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare.”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe, acceptul părţii române pentru folosirea canalului Bâstroe pentru tranzitarea navelor cu cereale are caracter excepţional. Reprezentanții Rusiei, Ucrainei şi ai ONU vor negocia la Istanbul, reluarea a livrărilor, la Marea Neagră, a cerealelor blocate din cauza războiului rus,  a anunţat marţi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.

 Porturile gălățene ar fi putut fi soluția pentru asigurarea tranzitului cerealelor, dacă s-ar fi modernizat 4 kilometri de cale ferată

România are un rol cheie în rezolvarea problemei privind transportul cerealelor, fiind singura țară care poate asigura transporturile de cereale prin porturile sale. Singura rută de transport a cerealelor trece prin porturile de la Dunăre, Ucraina având două porturi unde pot acosta nave maritime. Este vorba despre Reni și Ismail, dar cele două porturi au o capacitate doar de 5 milioane de tone pe an. Problema ar fi putut fi rezolvată dacă  s-ar fi reabilitat 4 km de cale ferată pentru exportarea cerealelor din Ucraina prin România, așa cum ziarul nostru a relatat în articolul Neputință fără leac! Guvernul României nu poate să reabiliteze 4 km de cale ferată pentru exportarea cerealelor din Ucraina prin Romania.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, promisiuni: vor fi achitate integral despăgubirile acordate în dosarul Colectiv

Articolul precedentPurtătorul de cuvânt al Guvernului, promisiuni: vor fi achitate integral despăgubirile acordate în dosarul Colectiv
Articolul următorMai mulți tineri din Botoșani au fost arestați pentru punerea în circulație de bancnote false