Dan Cărbunaru (Facebook)

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a asigurat ieri, după ședința de guvern, că în doar câteva luni se vor găsi soluții concrete pentru a se achita despăgubirile acordate în dosarul Colectiv.

Cărbunaru a vorbit despre o perioadă „imediat următoare, cel mai probabil până la sfârșitul acestei veri”, detaliind totodată și modalitate în care ar urma să fie făcut acest demers.

Concret, este vorba despre suma de 64 milioane euro, daune morale și materiale care trebuie plătite de instituții ale statului.

Guvernul, prin intermediul Ministerului de Finanțe, va găsi soluția achitării acestor despăgubiri, cel mai probabil, prin intermediul ISU. Și aceasta a fost o discuție legată de procedura de lucru, cum și în ce manieră aceste despăgubiri să ajungă către cei care au primit prin acest proces îndelungat dreptul de a beneficia de ele.

Pot să vă confirm că această discuție va fi urmată, așa cum deja s-a comunicat, de achitarea integrala a acestor despăgubiri, ca urmare a demersurilor pe care Ministerul de Finanțe le va face, iar Guvernul va transmite, prin intermediul ISU, aceste sume de bani beneficiarilor”, a spus Cărbunaru.

Pe de altă parte, înaintea ședinței de Guvern, și liderul PSD Marcel Ciolacu a confirmat că vor exista aceste despăgubiri, „palpabil”:

Ministrul Finanțelor va solicita, în ședința de guvern de astăzi, luarea unei decizii astfel încât familiile victimelor din dosarul “Colectiv” să primească urgent despăgubirile stabilite de instanță. Oamenii aceștia atât de crunt loviți de soartă nu trebuie umiliți!

Există două variante de rezolvare a problemei astfel încât instituțiile statului desemnate de justiție cu plata despăgubirilor civile să primească fondurile necesare pentru efectuarea plăților.

Sunt convins că premierul va înțelege necesitatea unei decizii rapide astfel încât familiile victimelor de la “Colectiv” să vadă din partea statului, după atâția ani de chin, corectitudine și umanitate!

În urmă cu câteva zile, Eugen Iancu, președinte al Asociației Colectiv, anunța că au fost depuse contestații la solicitările executorilor privind plata despăgubirilor, dar ieri Cărbunaru a subliniat că Guvernul are propria sa cale: „Sunt proceduri care gestionează diferit abordarea în cadrul instanței de cele care se derulează la nivel Executivului. Ceea ce pot să vă spun este că vor fi plătite aceste despăgubiri”.

Articolul precedentSolicitarea celui mai mare constructor român de autostrăzi, aprobată de către Guvern: Valoarea contractelor, corelate cu creșterea prețurilor din sectorul construcțiilor
Articolul următorSoluție de moment, găsită de autoritățile din România pentru transportul cerealelor din Ucraina: Navele pot tranzita canalele Chilia și Bâstroe