Contrabanda dăunează grav mandatului de primar

Un primar PSD, condamnat cu suspendare pentru contrabanda cu țigări. Au fost găsite 278 de pachete de țigări pentru care nu putea justifica proveniența

Primarul unei comune din județul Neamț, Adrian Antochi, candidat pe listele PSD, a fost condamnat la 2 ani, cu suspendare, într-un dosar cu contrabandă de țigări din Rusia, relatează presa locală Mesagerul Neamț. Concret, în cursul anului 2018, în magazinul lui Adrian Antochi au fost găsite 278 de pachete de țigări.  

Antochi, aflat la primul mandat, se află la doar un pas să fie suspendat, după ce secretarul general al comunei a înaintat către Prefectura Neamț referatul prin care aduce la cunoștință această situație. Cel mai probabil chiar pe 15 iulie, prefectul George Lazăr va semna ordinul de încetare a mandatului.

Primarul din Ciorani rămâne în arest preventiv. 15 persoane, în arest la domiciliu

Antochi a primit această condamnare din partea Judecătoriei Piatra Neamț, însă recursul făcut la Tribunalul Neamț a fost respins, astfel că a rămas valabilă decizia din prima instanță.

100 de zile de muncă neplătită

Mai mult, Adrian Antochi are de efectuat și 100 de zile de muncă în folosul comunității. De altfel, atribuțiile de primar vor fi preluate, interimar, de viceprimarul comuneo Ghindăoani, Marina Amariei.

Potrivit Codului Administrativ, mandatul unui primar încetează, de drept, „la condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a exeutării pedepsei”. Însă, ordinul prefectului poate fi atacat de primar la instanța de contengios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. „Instanța de contencios administrativ este obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile, nefiind aplicabilă procedura de regularizare a cererii. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanțe este definitivă”, se mai arată în Codul Administrativ.

De asemenea, data organizării alegerilor pentru funcția de primar se stabilește de către Guvern, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (9) din art. 160 sau de la data pronunțării hotărârii instanței, în condițiile alin. (10) din același art. 160 din Codul Administrativ.

Arest la domiciliu pentru primarul din Cojasca și pentru mai mulți funcționari

Articolul precedentSindicalistul Rădoi, la audieri la DNA
Articolul următorAmenzi pentru rafinăriile din Prahova pentru poluarea aerului cu benzen și toluen