Pe 14 mai 1981, Dumitru Prunariu, la bordul navei Soiuz-40, împreună cu colonelul sovietic Leonid Popov, a început zborul istoric de șapte zile, 20 de ore și 42 de minute în spațiu.
Pentru acest zbor să fie posibil, țara noastră s-a înscris în cadrul programului spațial „Intercosmos”, care avea ca și scop trimiterea unui echipaj mixt, format dintr-un cosmonaut sovietic și unul dintr-o țară satelit a URSS.
Prunariu a fost supus mai multor evaluări, acesta mergând la Centrul de Pregătire a Cosmonauţilor „Iuri Gagarin“ din „Orăşelul Stelar“, aflat în vecinătatea capitalei sovietice, unde a început pregătirile.
Pentru români, a fost aleasă misiunea Soiuz-40, care urma să se desfăşoare între 14 şi 22 mai 1981
Pe 12 mai, Dumitru Prunariu a fost desemnat să zboare alături de Leonid Popov, care deținea în acel moment recordul pentru cele mai multe zile în spațiul extraterestru, 185 de zile. Lansarea a avut loc seara, pe 14 mai 1981, la ora 20:16, ora Bucureștiului, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
La doar o zi, nava spaţială s-a cuplat la staţia orbitală Saliut‑6. Timp de șapte zile, cei doi astronauți au realizat peste 20 de experimente științifice, majoritatea cu aparatură realizată în țara noastră. Revenirea în spaţiul terestru a avut loc în după-amiaza zilei de 22 mai şi a decurs conform programului stabilit anterior.
Cei doi au aterizat cu ajutorul unei capsule ce poate fi văzută, astăzi, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinant”, la sala dedicată aeronauticii și astronauticii.
Reamintim că Dumitru Prunariu s-a născut la Brașov, în 1952, acesta fiind absolvent al Liceului de cultură generală nr.4 din orașul natal. Tatăl său era inginer, iar mama sa profesor la o școală generală. Potrivit lui Prunariu, visul de a ajunge în spațiul l-a avut încă de când era copil.
„Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite. În final, am ajuns să zbor în Cosmos. Visele împlinite sunt ca un cerc de lumină pe trunchiul vieții, o iradiere benefică. În cosmos, universul tău apropiat nu mai este reprezentat de casă, stradă, vecini, ci de însăși planeta natală”, a declarat primul român ajuns în spațiu într-un interviu pentru Revista Forum Masonic.
Citește și articolul: Profesorul universitar liberal Radu Carp: „Statul prea mult cu părinții atentează la echilibrul psihic al elevilor”