Ședință de Guvern la „ceas de seară”

Viteza de revenire la normalitate depinde de vaccinare, altfel tragem „frâna de mână”

Guvernul Cîțu se reunește în această seară pentru a decide noile măsuri de relaxare, anunțate de șeful statului, care ar urma să intre în vigoare de pe 15 mai. Printre acestea se numără renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise, cu câteva excepții – piețe, târguri, stații de autobuz, precum și anularea carantinei de noapte (aceasta fiind reglementată de prevederile stării de alertă).

„Astăzi, după ce mă întorc de la Suceava, o să avem o ședință de Guvern prin care trebuie adoptate câteva măsuri care să intre în vigoare de mâine, cele anunțate. Este vorba de a elimina restricțiile pe timp de noapte, restricțiile pentru magazine, portul măștii în spațiile deschise și așa mai departe. Pe rând le vom lua pe toate și le vom explica în Hotărâre de Guvern, dar, deocamdată, astăzi decidem pentru 15 mai, pentru ziua de mâine. După aceea urmează cealaltă bornă importantă, de 1 iunie, și care se va întâmpla dacă avem, ca și până acum, o rată de vaccinare foarte bună, mai bună decât ne așteptăm. Pentru că noi am luat această decizie de a lua unele măsuri mai repede de 1 iunie, pentru că am avut succes și în ceea ce privește și rata de vaccinare și rata de pozitivare (…), pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi”, a declarat Florin Cîțu, vineri, la Suceava, unde a avut o vizită de lucru.

Aproape 3,8 milioane de persoane vaccinate

Înaintea acestei ședințe va avea loc și o adunare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe aceeași temă: relaxarea măsurilor. Totodată, premierul Cîțu a avertizat că în cazul în care nu se va atinge ținta de vaccinare necesară pentru revenirea la normalitate (60%-70%) nu vor fi înăsprite restricțiile, dar „putem să discutăm și de o frână de mână”.

Potrivit raportării CNCAV, de joi, au fost vaccinate 3.789.351 de persoane, din care 2.619.732 cu ambele doze. Totodată sunt deschise mai multe centre drive-thru, iar de astăzi, la Timișoara are loc „maratonul rapelului”. În urmă cu trei săptămâni, la primul astfel de maraton al vaccinării, fără programare, doar cu buletinul, au fost vaccinați peste 6.700 de persoane.

Premierul Cîțu se declară mulțumit de miniștrii săi

Articolul precedentSchimbare la conducerea Spitalului Județean Constanța
Articolul următorSTB vrea bilete „cu timp” pe mijloacele de transport din Capitală