Foto: Pixabay.com

La Dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, au fost înregistrate în acest an aproape 40 de apeluri prin care era semnalată prezenţa urșilor în apropierea zonelor locuite. În urma apelurilor făcute prin intermediul SNUAU 112, au fost trimise echipaje de intervenţie. Ultimul apel a fost făcut pentru îndepărtarea a doi urşi văzuţi în curţile unor oameni din localitatea Fitod, comuna Leliceni, fiind emise mesaje RO-Alert pentru avertizarea localnicilor. Jandarmii au intervenit într-un singur caz, în celălalt ursul a părăsit singur zona, a comunicat Jandarmeria Harghita.

„Cele două apeluri au fost efectuate ieri, la ora 22:42, şi astăzi, la ora 01:40, din satul Fitod, comuna Leliceni, de fiecare dată fiind semnalată prezenţa unui urs în curţile unor cetăţeni. La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj de jandarmerie, a cărei intervenţie efectivă a fost necesară doar în primul caz, în cel de-al doilea, ursul părăsind singur zona unde fusese semnalat şi nu a mai fost găsit în nicio altă locaţie pe raza satului”, a transmis Jandarmeria Harghita.

Un urs a fost relocat in comuna Corbu

ISU Harghita a precizat că s-au transmis două mesaje de avertizare Ro-Alert după ce urşii au fost semnalaţi în zonă. Jandarmii din cadrul Detaşamentului 5 Jandarmi Topliţa au fost chemaţi pentru a participa la relocarea unui urs din comuna Corbu. Un urs care venea frecvent în localitatea Corbu şi producea stricăciuni în gospodăriile localnicilor a fost capturat, joi dimineaţa, şi a fost relocat.

Primarul comunei Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa, a declarat că ursul venea şi de trei-patru ori pe zi în localitate şi punea în pericol viaţa celor din jur. Animalul a spart mai mulţi stupi, a distrus împrejurimile unor gospodării, a intrat într-o casă nelocuită, spărgând uşa şi geamurile, şi chiar dacă era îndepărtat de echipa de intervenţie, revenea în comună de fiecare dată. Primarul a precizat că au fost urmate toate procedurile legale şi joi dimineaţă animalul a fost capturat, tranchilizat şi relocat de specialiştii asociaţiei de vânătoare din zonă, într-un fond cinegetic aflat la distanţă destul de mare de localitate.

La acţiunea de relocare au participat şi jandarmii de la Detaşamentul 5 Jandarmi Topliţa, care au asigurat zona.

În 2021, europenii au ales cele mai multe autoturisme electrice, nepoluante

Articolul precedentÎn 2021, europenii au ales cele mai multe autoturisme electrice, nepoluante
Articolul următorIncendiu în București: Un câine a fost salvat de pompieri astăzi, 14 aprilie