Oligarhul rus Andrei Melnicenko, apel către Vladimir Putin: Avem nevoie urgent de pace

Mama lui Andrei Melnicenko este ucraineană.

Andrei Melnicenko, magnatul rus al cărbunelui și îngrășămintelor, a solicitat încetarea atacurilor din Ucraina. Războiul este o tragedie care trebuie oprită, a avertizat oligarhul rus.

„Evenimentele din Ucraina sunt cu adevărat tragice. Avem nevoie urgent de pace”, a declarat Andrei Melnicenko. Andrei Melnicenko a vorbit despre pericolul apariției unei crize alimentare la nivel mondial din cauza creșterilor de preț la îngrășăminte chimice. Andrei Melnicenko este în vârstă de 50 de ani , fiind născut în Belarus, mama lui fiind ucraineană.

„Ca rus prin naționalitate, bielorus prin naștere și ucrainean prin sânge, simt o mare durere și uimire uitându-mă la popoare înfrățite care se luptă și mor”, a mai transmis oligarhul rus.

Câțiva dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia, printre care se află Mihail Fridman, Piotr Aven și Oleg Deripaska,
au făcut în mod public apel pentru oprirea războiului de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Andrei Melnichenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe data 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. El deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și compania de cărbune SUEK.

Decizia Consiliului UE a dispus sancțiuni împotriva lui Melnichenko. În decizie se menționează că Andrei Melnichenko și alți 36 de oameni de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, după ce a început invazia Ucrainei, pentru a discuta posibilele efecte economice ale sancțiunilor impuse de UE și SUA.

Purtătorul de cuvânt al lui Andrei Melnichenko a declarat că oligarhul rus și-a dat demisia, pe data de 9 martie, din poziția de membru al consiliului de administrație și de director neexecutiv din EuroChem și SUEK.

Purtătorul său de cuvânt a mai declarat că Andrei Melnicenko „nu are nicio legătură cu evenimentele tragice din Ucraina”. „Nu are nicio afiliere politică”, a mai subliniat acesta.

Autoritățile italiene au confiscat vineri mega-iahtul oligarhului rus Andrei Melnicenko. Nava – numită „SY A” – valorează aproximativ 530 de milioane de euro (578 de milioane de dolari), ea fiind dusă în portul din nord-estul Trieste. Nava este unul dintre cele mai mari superyacht-uri din lume, potrivit producătorului său, Nobiskrug.

iJurnalist ucrainean: Putin vrea să restabilească URSS

Articolul precedentStatele Unite: Rusia va plăti pentru jurnalistul împuşcat în Kiev
Articolul următorFără produse de lux venite din Rusia: Statele Unite interzic importurile de vodcă şi caviar