Negocieri
Negocieri. Sursa foto: hotnews.ro

Oficialii ucraineni și ruși vor avea luni o nouă rundă de negocieri prin videoconferinţă, a confirmat duminică seară Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, este mesajul postat de Mihailo Podoliak pe contul său de Twitter.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a anunțat și el că un nou schimb de opinii va avea loc luni prin sistemul de videoconferinţă.

„Negocierile continuă fără întrerupere prin videoconferinţă. Grupurile de lucru lucrează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă”, a precizat Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Discuţiile progresează în general, a declarat duminică unul din negociatorii ruși.

„Dacă comparăm poziţia celor două delegaţii între începutul negocierilor şi acum, atunci vedem progrese semnificative”, a spus Leonid Sluţki. Leonid Sluţki. este un deputat care a fost membru al delegaţiei ruse care s-a întâlnit recent cu negociatorii ucraineni în Belarus.

„Aşteptarea mea personală este că acest progres va duce foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la semnarea unor documente”, a adăugat Leonid Sluţki.

Negocierile vor continua

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, declanșată pe data de 24 februarie, în Belarus s-au desfășurat trei runde de discuţii. Subiectul principal al discuțiilor a fost legat de crearea de coridoare umanitare pentru civili.

Miniştrii de externe rus, Serghei Lavrov, şi ucrainean, Dmitro Kuleba, au părăsit joi discuţiile din Turcia fără să anunţe progrese importante. Cei doi miniștri au afirmat că Rusia și Ucraina sunt dispuse să continue dialogul, în ciuda neînțelegerilor.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a precizat duminică, pe Twitter, că Moscova a încetat să mai lanseze „ultimatumuri” Kievului şi a început „să asculte cu atenţie” propunerile ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a estimat că Moscova a adoptat o abordare „fundamental diferită” în cadrul tratativelor. Omologul său rus, Vladimir Putin, a evocat „progrese” în convorbirile ruso-ucrainene, dar nu a oferit alte detalii.

Volodimir Zelenski transmite un nou mesaj Occidentului

Articolul precedentVolodimir Zelenski transmite un nou mesaj Occidentului
Articolul următorAzi începe recensământul populației și locuințelor. Românii se pot autorecenza