Luni, 14 martie, a început prima etapă a recensământului populației și locuințelor. Românii pot completa singuri, timp de 2 luni, online, formularul oficial. Recensământul se desfășoară în toate țările Uniunii Europene, dar din cauza pandemiei a fost amânat cu un an. Este pentru prima dată când numărarea populației și a locuințelor va fi informatizată în procent de sută la sută, românii putând să se autorecenzeze. Platforma denumită www.recensamantromania.ro, pregătită de către Institutul Național de Statistică, va putea fi accesată online.
Platforma dedicată recensământului va fi funcțională începând cu 14 martie, completarea chestionarului necesitând între 10 și 20 de minute.
Cum se face autorecenzarea
Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil de tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.
Pentru completarea chestionarului e nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și apoi se va completa un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Pe adresa de email menționată va fi primit chestionarul propriu-zis care va conține întrebări specifice.
Autentificarea, atât în cazul autorecenzării, cât și a chestionării de către un recenzor se va realiza prin introducerea CNP-ului persoanei care participă la sondaj. Autoritățile dau asigurări că datele personale vor rămâne confidențiale.
Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, care locuieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, se poate autorecenza.
Persoana accesează platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte. Persoana care a făcut preînregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de preînregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate. Fiecare link conduce la chestionarul individual de recensământ. La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare”.
În perioada 14 martie – 15 mai va avea loc autorecenzarea. În perioada 16 mai – 17 iulie vor fi chestionați de un recenzor românii care nu au acces la internet sau nu au un dispozitiv de pe care să răspundă la întrebări.
Cine refuză să participe la recensământ riscă sancțiuni, amenzile pornind de la 5.000 de lei. Angajații care se autorecenzează vor fi primi o zi liberă din partea angajatorului.
„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%. Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate” a precizat Tudorel Andrei, președinte INS.
Florin Cîţu, avertisment legat de reformele prevăzute în PNRR