Alexandru Rafila (captură video)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-o conferință de presă susținută luni că renunțarea treptată la măsurile impuse pe timpul pandemiei e condiționată de numărul de pacienți internați la secția de Terapie Intensivă. Mai exact, Rafila a precizat că trebuie așteptat până când numărul de pacienți de la ATI scade considerabil.

Oficialul a menționat faptul că în țările unde majoritatea restricțiilor au fost ridicate, numărul persoanelor internate în secțiile de terapie intensivă este foarte mic, iar populația a depășit pragul de vaccinare de 70%.

  „Sunt ţări cu grad mare de acoperire vaccinală, dar lucrul care este important este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienţii şi infecţiile să nu mai reprezinte un tip de patologie ameninţătoare de viaţă, ci să reprezinte o infecţia banală”, a spus Rafila, potrivit news.ro.

Rafila: „Observăm că media de cazuri din ultimele şapte zile e în scădere accentuată”

Totodată, ministrul Sănătății a venit cu vești bune privind valul cinci al pandemiei, acesta afirmând că evoluția numărului de decese are un trend descendent, iar evoluția persoanelor din ATI are o stabilizare.

„Nu putem aplica măsuri de relaxare în acest moment, ci când acest indicator privind secţiile ATI începe să scadă în mod susţinut”, a explicat Rafila.

De asemenea, ministrul Sănătății a mai adăugat faptul că varianta Omicron a devenit dominantă, dar rata de reproducere a virusului este într-o scădere continuă. Acesta susține că în această săptămână, România va înregistra sub 20.000 de cazuri în fiecare zi.

Totodată, Rafila a declarat că până în martie, numărul de pacienți internați pe secții, infectați cu Covid-19 o să scadă, precizând că la ATI este constant, dar nu se mai înregistrează o creștere care să pună probleme spitalelor.

„Cei de la ATI, media este de 69 de ani. 80 la sută au mai mult de 50 de ani, principalele grupe de vârstă sunt de la 60 de ani plus. Comorbidităţile sunt la 88 la sută din pacienţii care sunt la ATI, iar statutul vaccinal – doar 18,5 dintre pacienţi sunt vaccinaţi, restul 81,5 nevaccinaţi sau au un status neprecizat. Raportul de 1 la 4 se păstrează, din cinci pacienţi unul e vaccinat şi patru sunt nevaccinaţi”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Rafila a declarat că am putea renunţa la portul măştii de protecţie în exterior în două-trei săptămâni, dacă numărul de cazuri de infectare scade.

Rafila: „Ultimele restricții care se vor ridica vor fi legate de utilizarea măştii în interior”

Articolul precedentUn nou caz de “vaccinare la chiuvetă”: nouă cadre medicale se află, în prezent, la audieri
Articolul următorConsiliul Concurenței, recomandare: contractele pentru lucrările de modernizare și reparații drumuri să fie împărțite pe mai multe loturi, pentru mai mulți operatori economici
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.