Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Gabriela Firea a anunţat, luni, 14 februarie, înființarea Observatorului Naţional al Copilului, o bază de date unică, unde vor exista informații la nivel național privind copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile.
De asemenea, fostul edil al Capitalei a anunțat că Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție are la dispoziție aproape 9 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru realizarea acestui sistem, ce va permite urmărirea copiilor aflați în situații de risc.
„Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Național pentru Adopție – SINA. (…) Observatorul Național al Copilului va fi operațional la începutul anului viitor!”, a scris Gabriela Firea pe o rețea de socializare.
Firea: „Avem grijă și de copiii ajunși deja în grija statului”
De asemenea, ministrul Familiei a mai precizat că Observatorul Național al Copilului va reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie datorită măsurilor ce urmează să fie luate.
„Ca să putem reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, trebuie să fim pregătiți pentru orice situație poate apărea și să mergem cu măsurile țintit către aceste familii.De cealaltă parte, avem grijă și de copiii ajunși deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunțarea la centrele de plasament”, a spus Firea.
Ministrul Familiei a vorbit și despre Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
„Pentru a evita orice altă interpretare, specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții au reformulat articolul. Este vorba de introducerea în școli a programelor de educație pentru sănătate care sunt activități extrașcolare asigurate de specialiști în sănătate, iar participarea copiilor este condiționată de acordul părinților”, a concluzionat Gabriela Firea.
Ministrul Familiei a revenit cu precizări, pe pagina sa de Facebook, în urmă cu o zi, cu privire la proiectul FIV „O șansă pentru cuplurile infertile”. Aceasta a amintit că se adresează femeilor cu vârsta între 20 și 45 de ani, iar suma decontată va fi de 4.500 de euro, echivalentul în lei. În program se pot înscrie cuplurile căsătorite, dar și femeile singure.
„Se va legaliza și în țara noastră transplantul de material genetic, acum multe cupluri fiind nevoite să meargă în străinătate”, a mai spus Gabriela Firea.
Totodată, fostul edil al Capitalei a vorbit și despre proiectul TESTARE GENETICĂ PENTRU CANCERUL DE SÂN, ce presupune decontarea testelor genetice pentru persoanele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, sprijinul propus fiind de aproape 3.500 de euro și proiectul TESTARE BRCA, ce presupune evaluarea riscului de apariție a cancerului la sân și recomandarea unor strategii de prevenție personalizată prin decontarea unor teste genetice, în valoare de aproximativ 2.500 de lei.