Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Efecte neaşteptate ale secetei: un sat fantomă a ieşit de sub ape, după 3 decenii.

Satul Aceredo, din regiunea Galiţia, situată în nord-vestul a Spaniei, este locul unde gospodăriile oamenilor au rămas încremenite în timp, aşa cum le-au abandonat în urmă cu 30 de ani.

Satul se află în bazinul unui lac de acumulare. Oamenii au fost evacuaţi de aici în 1992, pentru a face loc construcţiei unui baraj hidroenergetic, aparţinând unei firme portugheze

Parcă mă uit la un film. Am un sentiment de tristețe. Este ceea ce se va întâmpla de-a lungul anilor, din cauza secetei, odată cu schimbările climatice”, a spus Maximino Perez Romero, un pensionar în vârstă de 65 de ani. Bărbatul este un fost locuitor al satului Aceredo.

Mergând pe pământul noroios şi crăpat de secetă, vizitatorii au găsit acoperișuri parțial prăbușite. De asemenea, se pot vedea cărămizi și resturi de lemn care formau, cândva, uși sau grinzi. Oamenii au văzut și chiar o fântână funcţională, apa curgând dintr-o țeavă ruginită.

Lăzi cu sticle de bere goale erau stivuite lângă ceea ce a fost o cafenea, iar o mașină veche, semi-distrusă, ruginise lângă un zid de piatră. Imaginile dronei au arătat clădirile abandonate, precizează CNN.

Maria del Carmen Yanez, primarul consiliului mai mare din Lobios, din care face parte Aceredo, a pus situația pe seama lipsei ploilor din ultimele luni, în special în ianuarie, precizând că o vină poartă şi exploatarea destul de agresivă de către compania de energie electrică din Portugalia.

Seceta puternică care a lovit Spania este cauzată de schimbările climatice. În viitorul apropiat, mai multe localităţi ar putea ieşi de sub ape

Seceta determinată de schimbările climatice va scoate şi alte localităţi la suprafaţă.

Lacul de acumulare Alto Lindoso este, în prezent, la 15% din capacitatea sa din cauza secetei, care s-ar putea agrava în săptămânile următoare”, a explicat ministerul Mediului din Spania.

Articolul precedentMinistrul Familiei a anunțat înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului
Articolul următorCiolacu: „Este posibil să avem o majorare la toate veniturile”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time