Acum, că proiectul privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a trecut cu bine de avizul favorabil pur consulativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și poate fi înaintat Guvernului iar mai apoi Parlamentului spre aprobare, ministrul Justiției a făcut o retrospectivă asupra parcursului pe care l-a urmat.
Din ce a declarat aseară Cătălin Predoiu la B1 TV, SIIJ putea fi desființată lejer în timpul mandatului lui Stelian Ion, care avea proiectul gata lucrat, pe masă, însă acesta a dat greș. Ce a evitat totuși Predoiu să își amintească a fost faptul că, în mai 2020, în timpul mandatului său, CSM a avizat negativ un proiect pentru desființarea SIIJ, într-adevăr inițiat de USR.
Aseară, ministrul Justiției aproape că nici nu a vrut să critice activitatea lui Stelian Ion, subliniind că „în general evit să mă pronunț pe mandatele predecesorilor”, chiar dacă „împunsăturile” dintre cei doi nu au lipsit de-a lungul timpului. Spre exemplu, Predoiu atrăgea atenția în vară că „ministerul a „umblat” neinspirat pe proiect, a pierdut consensul în CSM și, pe cale de consecință, fără avizul CSM, s-a pierdut coeziunea majorității parlamentare în jurul subiectului”. De altfel, aceasta a și fost linia criticilor pe care le-a adus și de această dată Predoiu predecesorului său.
„E și simplu, și complicat ce s-a întâmplat anul trecut. Premisele erau bune pentru că noi, în 2020, neavând majoritate, n-am trimis spre Parlament niciun instrument legislativ pregătit în minister, asta de comun acord cu membrii Guvernului, cu prim-ministrul, cu Președintele, cu partenerii europeni, chiar și cu liderii de grup parlamentar din toate partidele, adică toată lumea a fost de acord cumva că în 2020 trebuie să așteptăm alegerile, să vină un parlament care e proaspăt ales, legitimat prin vot și să își asume reforma justiției într-o configurație sau alta.
Noi am pregătit instrumentele, legile justiției, proiect desființare SIIJ, pus chiar în dezbatere publică și trimis CSM la vremea respectivă, exact acum doi ani, în februarie 2020, deci era tabla așezată ca la biliard, bilele erau așezate în fața fiecărei cupe, trebuiau doar împinse acolo și mers mai departe.
Nu avea nimeni pretenția și așteptarea ca instrumentele pregătite de noi să rămână în aceeași configurație complet, la virgulă, dar trendul era prestabilit și era discutat îndelung cu toată lumea despre care am menționat, inclusiv CSM. Ai tot dreptul ca ministru să resetezi dacă asta e viziunea, dacă ai în spate o coaliție care te susține, dacă ai vorbit cu toți partenerii, dacă nu ești de capul tău. Acesta nu e un joc de copii, cu jucăriile tale să te joci cum vrei tu. Este un joc cu o miză de țară, e adevărat. Chiar dacă n-am avea MCV, ar fi o miză de țară. Greșeala cred că a fost să reseteze jocul destul de radical pe proiectul respectiv, fără să discute în prealabil cu CSM, sau, dacă a discutat, n-a discutat destul, nu știu exact”, a declarat Predoiu pentru sursa citată.
Vineri, înainte de votul din CSM, fostul ministru avertiza însă că Predoiu „își ia aliat gruparea Savonea din CSM pentru a apăra interesele PSD-PNL-UDMR și ale lui Klaus Iohannis, amanetând astfel independența justiției”, anticipând că votul va fi unul favorabil, dat fiind că modificările deja fuseseră acceptate de ambele părți.
„Cătălin Predoiu a anunțat că a acceptat deja amendamentele CSM, mai exact ale aripii Savonea din CSM. Aceste amendamente nu fac decât să sporească puterea acestei grupării antireformatoare din CSM în privința desemnării procurorilor care vor prelua activitatea SIIJ.
Cinismul cu care ministrul Predoiu ne-a transmis tuturor că are cunoștință despre sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la proiectul său, formulată de către USR, dar că nu va aștepta acest aviz, îl descalifică.
În plus, Cătălin Predoiu știe că încalcă flagrant avizul Comisiei de la Veneția din iulie 2021, dar o face deliberat, sperând că va putea induce în eroare opinia publică și oficialitățile Uniunii Europene”, scria Stelian Ion pe Facebook.