Conslierii municipali dezbat bugetul din acest an, buget pe care Gabriela Firea îl caracterizează ca fiind unul de austeritate. Înaintea ședinței, primarul Capitalei a vorbit despre sumele alocate pe capitole, cea mai mare dintre acestea fiind pentru fluidizarea traficului – peste 500 de milioane de euro, bani din care se plănuiesc nu doar lucrări de infrastructură, ci și înnoirea parcului auto.
Și serviciile publice – termoficare, iluminat public, apă-canal, au o sumă mare alocată – peste 200 de milioane euro, peste 100 de milioane pentru sănătate, sumă similară fiind pusă de-o parte pentru protecție socială.
„Azi dezbatem și votăm bugetul pe anul acesta, buget pe care ni l-am dorit mai bun, mai potrivit pentru cetățenii municipiului București. Din păcate, aceasta este suma alocată de către Guvern, o sumă care nu are cum să acopere toate cheltuielile, toate nevoile, precum și multitudinea și complexitatea problemelor din municipiul București”, a spus Gabriela Firea.
Deja Nicușor Dan a criticat sumele și modul de împărțire al banilor, pe considerentul că „nu are nicio legătură cu realitatea”.
„Veniturile estimate, 7,2 miliarde lei sunt, ca și în anii precedenți, supraevaluate cu aprox. 75%. În aceste condiții, bugetul aprobat nu merită comentat, neavând nicio valoare practică. În 2018 primăria a estimat, prin bugetul aprobat, venituri de 5,7 miliarde lei și a încasat 4 miliarde lei.
În 2019 primăria a estimat, prin bugetul aprobat, venituri de 6,8 miliarde lei și a încasat tot 4 miliarde lei. La rectificarea bugetară din 18 decembrie 2019 primăria a estimat venituri pentru 2019 de 5,9 miliarde lei. 13 zile mai târziu, la execuția bugetară, veniturile reale au fost de 4 miliarde lei. Așa cum am spus în 18 decembrie 2019, consilierii au participat la o comedie, știind că cifrele aprobate sunt departe de realitate.
Întrebarea importantă pentru administrația capitalei este cât sunt plățile restante neintroduse în execuția bugetară. Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenția pentru STB la peste 1 miliard de lei, iar în execuția bugetară la sfârșit de 2019 plățile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăți restante importante sunt și față de ELCEN. În estimarea mea, plățile restante sunt între 1 miliard și 2 miliarde lei, adică între 25% și 50% din bugetul real”, a scris Nicușor Dan.