Președinte al Senatului și al Partidului Național Liberal, Florin Cîțu a discutat aseară la Antena 3 despre subiectul fierbinte din această perioadă, facturile la energie și gaz, ocazie cu care a ajuns ușor, ușor și la pasarea responsabilității.
Nu este Guvernul vinovat de criză – Guvern în care PNL se tot află de prin 2019 – ci problema este una mult mai spinoasă. Din punctul de vedere expus de acesta, „mărul putred” este la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, mai ales că instituția este condusă de … un social democrat. Un social democrat care într-adevăr a fost numit în 2017, pe vremea în care destinele tuturor erau la „mâna” lui Liviu Dragnea, dar care poate fi înlocuit de Parlament. Parlament care nu a făcut-o, iar din ce a relatat chiar Cîțu cu seninătate aseară, nici alte atribuții nu și le-a îndeplinit.
Potrivit propriilor declarații, „ANRE este în subordinea Parlamentului. Ştiţi că nimeni nu se uită când vine un raport de activitate, trece foarte uşor prin comisii, merge mai departe, nu se uită nimeni la ele atent. Ar trebui să ne aplecăm mai atent asupra acestor rapoarte de activitate şi acolo unde vedem că lucrurile nu merg, să avem curajul să întrerupem activitatea unui reglementator”.
Nu mai spunem că Florin Cîțu a condus totuși Guvernul ca premier și avea ceva pârghii, pe lângă plăcerea de a face declarații belicoase. Însă, ca de obicei, Cîțu nu are ce să își reproșeze, pentru că a făcut tot ceea ce putea. Mai ales că, practic, nu avea ce să facă.
„Liberalizarea cred că a fost decisă în mandatul lui Adrian Năstase, dar a tot fost împinsă şi finalizarea s-a întâmplat acum.
Eu sunt un liberal convins şi cred că preţul într-o economie trebuie determinat de piaţă. Problema este alta, că şi economia de piaţă are nevoie de reglementatori care să fie foarte atenţi la ce se întâmplă, (…) și ăsta este rolul reglementatorului, să îi vadă pe cei care nu respectă regulile şi să îi tragă de urechi, să îi penalizeze”, a mai punctat președintele PNL, potrivit sursei citate.
Iar vina, după cum vede Cîțu – liberalul convins – situația, este strict a ANRE. A conducerii ANRE, de fapt: „Aici este nevoie de mai multă analiză şi un raport al activităţii ANRE, să vedem dacă ANRE a stat şi a analizat modul în care companiile au transferat în facturi legislaţia în vigoare, dacă au făcut-o sau nu şi de ce nu au făcut-o. Acesta este rolul reglementatorului. Legislativul a făcut, a venit cu nişte soluţii. Haideţi să vedem întâi dacă aceste soluţii dau rezultate, dar numai după ce avem o analiză clară, că toţi au respectat legislaţia în vigoare.
Trebuie să fim atenţi şi pe cine numim în aceste instituţii, pentru că dacă noi numim oameni competenţi, va fi foarte uşor să cerem rezultate. Eu cred că în ultimii ani de zile am văzut multe numiri care nu au ţinut cont de competenţă, în toate funcţiile unde avem reglementatori.
Eu nu vorbesc doar de ANRE. Vorbesc de reglementatorii pieţelor. (…) Eu cred că trebuie să mergem mult mai mult către competenţă, deşi sunt numiri politice, să avem oameni care sunt politicieni, dar sunt competenţi în acest domeniu”, a subliniat Florin Cîțu.