Sursa foto: Al Jazeera

După o săptămână de discuții intense între Occident și Rusia, ambasadorul Statelor Unite la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter, a precizat jurnaliștilor că „tobele războiului sună tare”, oficialul precizând că NATO trebuie să se pregătească pentru eventualitatea unei escaladări a situației la granița cu Ucraina.

Oficialii de la Moscova au sugerat că vor să abandoneze orice discuție după ce SUA și NATO nu au acceptat cerințele Rusiei: o garanție că Ucraina nu va adera la Alianța Nord-Atlantică, iar extinderea ei în Europa de Est va fi oprită. Occidentul a precizat clar că astfel de propuneri nu vor fi negociate.

Secretarul general al NATO a precizat că riscul unui război în Europa este real

Serghei Riabkov, vice-ministrul rus de Externe, e de părere că discuțiile au ajuns într-un „punct mort”, precizând că nu mai există niciun motiv pentru ca cele două porți să se întâlnească. Mai mult, oficialul rus a spus ferm că cererile SUA sunt „inacceptabile.”

„Nu cred că trebuie să explicăm cât de absolut inacceptabile sunt astfel de cereri și, desigur, nici nu le vom discuta”, a spus Lavrov, relatează g4media.

De asemenea, Helga Schimd, secretarul general al OSCE, a precizat că situația în regiunea este periculoasă, afirmând că e nevoie de o soluție diplomatică, „un mijloc de a opri escalada și de a începe să reconstruim încrederea și cooperarea.”

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau a declarat după întâlnirea de joi că „riscul de război este mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani.”

Occidentul a încercat, în negocierile diplomatice din această săptămână, să convingă Rusia să își retragă cei 100.000 de soldați mobilizați la graniță cu Ucraina. Mai mult, în timpul discuțiilor, armata rusă a făcut exerciții cu muniție reală în apropierea frontierilor Ucrainei.

Pe 18 ianuarie va avea loc o întâlnire între șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, și omologul său rus Serghei Lavrov. Cei doi oficiali vor vorbi despre propunerilor Moscovei privind garanţiile de securitate în Europa. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a mai precizat că cei doi miniştri „vor avea un schimb aprofundat de opinii asupra problemelor internaţionale cele mai actuale.”

Polonia avertizează: Europa este foarte aproape de război

Articolul precedentDeputat USR: „Bode cumpără brăţări doar pentru 1 din 4 agresori. Pentru 3 din 4 victime, cum le-o fi norocul”
Articolul următorCîțu a găsit vinovatul: „Este nevoie de mai multă analiză şi un raport al activităţii ANRE”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.