AUR cere demiterea ministrului Energiei Virgil Popescu, pentru creșterea prețurilor la energie în țara noastră. De asemenea, reprezentanții AUR afirmă că liberalizarea făcută fără existența unor condiții de piață concurențială este motivul pentru care românii se confruntă cu o explozie a prețurilor la gaze și curent.
Mai mult, AUR a precizat că nu există nicio justificare pentru creșterea de până la 10 ori a prețurilor, din moment ce 80% din producția de energie este autohtonă.
„Aceste preţuri nejustificat de mari sunt un atac direct la buzunarul cetăţenilor şi al firmelor din România, înfăptuit cu largul concurs al autorităţilor statului care au permis acest lucru. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu trebuie imediat demis”, a transmis AUR, vineri, printr-un comunicat, relatează g4media.
Ministrul Virgil Popescu dă vina pe furnizorii de energie
De asemenea, AUR propune revenirea la prețurile reglementate în energie și plafonarea prețului final plătit de consumator.
„ANRE poate impune un preţ reglementat care să acopere costurile de producţie şi o marjă a profitului de o singură cifră, care să depăşească cu 1 sau 2 puncte procentuale rata inflaţiei”, se mai arată în comunicat.
Mai mult, reprezentanții AUR susțin că statul român trebuie să facă investiții în obiective energetice noi, cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și finalizarea termocentralei de la Iernut, iar schemele de compensare nu reprezintă altceva decât o formă „mascată de a menține profiturile uriașe ale băieților deștepți din energie”.
O altă măsură pentru depășirea crizei energetice este eliminarea obligativității cumpărării de certificate de carbon de către producători.
Reamintim că Virgil Popescu, ministrul Energiei, a recomandat românilor care consideră că furnizorul de energie nu a respectat legea când a emis factura să se adreseze companiei, apoi Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul a mai declarat că dacă răspunsul din partea ANRE este pozitiv, furnizorul trebuie să achite banii în termen de cinci zile, dacă suma depășete 100 de lei sau să scadă din factura următoare când suma este mai mică de 100 de lei.