Sursa foto: Facebook

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit la Digi24 despre negocierile dintre Occident și Rusia și detensionarea situației de la granița cu Ucraina. Oficialul a precizat că „acțiunile maligne” ale Rusiei din ultima perioadă reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea Europei.

Mai mult, Mircea Geoană e de părere că în ciuda propunerilor pe care Rusia le-a făcut, Alianța Nord-Atlantică va continua să aibă „un dialog constructiv” pentru detensionarea acestei „situații periculoase”.

Totodată, oficialul NATO a menționat faptul că lucrurile pe care Moscova le-a cerut sunt de „neacceptat”, deoarece nimeni nu poate să aibă „un veto asupra dreptului unei națiuni europene de a-și alege alianțele”, făcând trimite la dorința Rusiei ca Ucraina să nu facă parte din Alianța Nord-Atlantică.

Geoană: „Între NATO și SUA există o perfectă coordonare”

„Sperăm ca Federația Rusă să înțeleagă că o nouă aventură militară în Ucraina, sau o destabilizare agresivă a Ucrainei va avea consecințe în relațiile cu NATO, în relațiile cu Europa și în general cu privire la interesele Federației Ruse în Europa și în lume”, a declarat Mircea Geoană, relatează Digi24.

Secretarul adjunct al Alianței a explicat faptul că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, din contră: alianța a fost creată pentru a apăra cetățenii și teritoriul țărilor expuse unor riscuri de securitate.

„Nu întrevedem un risc la adresa securității țărilor aliate, dar Ucraina, care nu este un aliat NATO, dar este un partener foarte important, astăzi este sub o amenințare de intervenție militară inacceptabilă.  (…) Nu luăm în calcul un scenariu de conflict între NATO și Federația Rusă, luăm în calcul un scenariu de destabilizare și conflict”, a mai declarat oficialul român.

Mai mult, Mircea Geoană a menționat faptul că intervenția Rusiei în 2014 în peninsula Crimeea a fost motivul pentru care NATO a decis să își intensifice prezența în partea de est a Europei.

„Aveam exerciții militare, dar după 2014 a luat NATO decizia să mergem cu prezență pe est, în baltice, în Polonia, în România, pentru că acțiunile Federației Ruse au condus, au impus NATO să ia măsuri de descurajare”, a mai precizat oficialul NATO.

În încheierea mesajului său, secretarul adjunct al Alianței a declarat că NATO va lua toate măsurile suplimentare de întărire a flancului estic, dacă Moscova va continua să agreseze Ucraina.

NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile lui Mircea Geoană „pun pe jar” oficialii Rusiei

Articolul precedentBucureștenii renunţă la locurile de parcare din cauza tarifelor mari
Articolul următorMarcel Ciolacu a intrat în carantină
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.