Gabriela Firea, ministrul Familiei, afirmă că „stimularea natalității prin susținerea familiilor este un obiectiv național și o prioritate a Guvernului”, arătându-se îngrijorată în privința crizei demografice prin care trece România. De altfel, aceasta subliniază necesitatea găsirii unei politici de creștere a natalității, un motiv în plus pentru a pune „la aceeași masă” toate forțele.
„Trecem printr-o criză demografică accentuată și este nevoie cât mai urgent de o politică de creștere a natalității concepută împreună cu cele mai importante instituții ale statului. Sunt date sociologice pe care nu trebuie să le ignorăm”, a scris Gabriela Firea pe Facebook, acolo unde a anunțat faptul că a avut loc o întâlnire importantă cu directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, academicianul Cătălin Zamfir, la care au fost puse bazele colaborării dintre Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) și Academia Română pentru realizarea de proiecte și strategii care să ajute România să depășească această criză demografică. La această întâlnire au participat și secretarul de stat în MFTES, Doina Pârcălabu.
De asemenea, a precizat Gabriela Firea, academicianul a fost invitat să facă parte din Colegiul Ministerului, „organism consultativ care va furniza elemente solide pentru fundamentarea politicilor pe care le gândim pentru familie și tineret”. De altfel, susține Gabriela Firea, scopul înființării MFTES a fost „tocmai pentru a realiza programe și proiecte care să ajute România să treacă de criza demografică”, subliniind că până acum, problema scăderii natalității „a fost doar frumos reprezentată în declarații și poze”, dar niciodată nu au fost puse la aceeași masă toate forțele.
Mai mult, „stimularea natalității prin susținerea familiilor este un obiectiv național și o prioritate a Guvernului”, afirmă ministrul Gabriela Firea. Iar pentru atingerea acestui deziderat, au fost deja propuse o serie de măsuri, prin programul de guvernare. Concret, este vorba de programele de construire de creșe, măsurile fiscale pentru familiile cu mulți copii, programele de tip after-school, programele de credit pentru familiști sau stimulentele pentru achiziția de locuințe sau mașini de familie.
Însă până la realizarea acestor programe de creștere a natalității, aceasta vine dinspre mamele minore, unde într-un clasament la nivelul Uniunii Europene, România se află printre primele țări, dar și din rândul femeilor din mediile defavorizate, un motiv în privința importanței educației sexuale/sanitare, atât la acasă, cât și la școală.
România, spor natural negativ în luna noiembrie 2021
Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în luna noiembrie 2021 s-a înregistrat naşterea a 14.819 copii, cu 794 mai puţini copii decât în luna octombrie 2021, în timp ce numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna noiembrie 2021, a fost de 78 copii, în scădere cu 19 faţă de luna octombrie 2021. Numărul deceselor înregistrate în luna noiembrie 2021 a fost de 38.653, cu 5.942 decese mai puţine decât în luna octombrie 2021, lună în care s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de decese din întreaga perioadă de pandemie.
Sporul natural s-a menţinut negativ (-23.834) în luna noiembrie 2021, numărul persoanelor decedate fiind de 2,6 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.
PSD și PPU-SL, pact politic privind strategia națională pentru demografie