Fost ministru de Interne cu ceva scandaluri legate de numele și mandatul său, Carmen Dan a ținut aseară să dea o replică unor declarații făcute de Marcel Vela la un post TV. Carmen Dan a încercat să scoată în evidență lucrurile bune pe care le-a adus la minister și a lăsat să se înțeleagă că, atunci când vorbește de o „depolitizare” a sistemului, Vela are o agendă ascunsă: înlocuirea șefilor vechi cu oamenii săi de încredere.

„Am avut ocazia în seara asta să ascult câteva idei exprimate cu greu de către un domn “elegant și diplomatic”. Una dintre ele, pe care țin să o împărtășesc cu dumneavoastră aici este că deficitul la nivelul MAI este undeva la 16.000 în prezent. Amintesc doar că în alte vremuri erau aproximativ 24.000 de lucrători în minus. Un plus de 8.000 deci, cu tot valul de pensionări…

O altă idee ar fi… “depolitizarea” sistemului. Măsura: organizare de concursuri pentru inspectorii șefi din poliție în toate județele țării. Ce nu se spune este că majoritatea inspectorilor șefi sunt titulari, în urma unor concursuri transparente și corecte, supravegheate inclusiv audio și video. Un aspect important e că pentru a organiza noi concursuri e nevoie de reorganizarea ministerului: comasare de direcții, schimbare de nume și multe alte detalii care ar afecta aproape toți profesioniștii sistemului. Toate astea pentru “depolitizare”, nicidecum pentru a ne pune noi oamenii noștri.

Urâte gânduri la ceas de seară!”, a scris pe Facebook Carmen Dan.

Marcel Vela a spus aseară la Digi24 că anul viitor vor fi organizate concursuri pentru toate posturile de inspector-șef și inspector-șef adjunct din inspectoratele din România, concursuri înregistrate audio și video și verificate de o comisie de examinare compusă din „oameni din exterior”. Vela a recunoscut însă că lipsa celor 16.000 de jandarmi, polițiști și pompieri este parte generată de valul de pensionări, dar și din cauză că sistemul a fost subdimensionat.

Actualul ministru de Interne a dat și câteva soluții. Astfel, Vela consideră că s-ar mai acoperi din deficit prin promovarea agenților de poliție în funcții superioare, iar locul acestora să fie luat de elevi care sunt absolvenți de școli de poliție, agenți sau ofițeri. Totuși, Vela a spus că ia în considerare și mărirea programului de pregătire profesională în şcoli, de la şase luni pentru un poliţist la un an sau chiar la doi.

O altă ipoteză avansată de Vela a fost aceea de a-i chema înapoi pe cei pensionați. „Orice fost angajat al Ministerului ieșit la pensie… o să-i chem acasă pe cei care au plecat afară sau care sunt în țară. Să vină în poliție, să renunțe la pensie, ea se conservă și el poate activa din nou în poliție”, a declarat ministrul la Digi24.

Vela a punctat că ar fi nevoie de personal pentru protejarea școlilor, pe linia de ordine publică, dar și de specialiști în prelucrarea dosarelor sau IT-iști. „Avem nevoie de psihologi în Poliția Română, de polițiști cu experiență. Vă dau un exemplu legat de infracțiunile cibernetice: un IT-ist care este bine pregătit și dorește să intre în poliție, îl putem lua gata pregătit, profesionalizat, și cu o satisfacție financiară pe măsură, că altfel nu vine”, e de părere Marcel Vela.

Articolul precedentDe ce a închis Arcelor fabrica la Hunedoara: pierderi de cinci ori mai mari
Articolul următorContinuă ancheta în dosarul „mită la PSD Arad”. Pe lista celor audiați sunt și Fifor și Cuc. Un lider PSD a ajuns deja la DNA Timișoara