Uzina siderurgică din Hunedoara are șanse aproape zero să repornească. 620 de salariați vor deveni șomeri.

Pe motiv de costuri mult prea mari cu energia electrică și tehnologie învechită patronii ArcelorMittal au închis, chipurile temporar, uzina siderurgică Hunedoara. Angajații au fost trimiși în șomaj până la remedierea situației, dacă binențeles va mai exista așa ceva. Potrivit raportului financiar- contabil pe primul semestru al acestui an, activitatea uzinei a fost un dezastru. Dacă în primele șase luni ale anului trecut, acentul economic hunedorean a raportat o pierdere din exploatare de puțin peste cinci milioane lei, în perioada de referință din acest an pierderea a fost de peste 23, 6 milioane lei. În 2018 uzina a avut o cifră de afaceri netă la 30 iunie de 357, 59 milioane lei. În primele șase luni din acest an afacerile nete au fost mai mici, de 272, 27 milioane lei. În același timp și vânzările au fost un fiasco. Semetrul 1 din 2018 a fost încheiat cu 459.722 lei venituri din vâmzarea mărfurilor, raportat la o producție vândută de 358, 5 milioane lei. Anul acesta, în vară, veniturile din vânzări au fost de doar 74.156 lei raportate la o producție vândută de 274, 7 milioane lei .

Vremuri grele pentru indieni

Oficial “germanii e de vină”

“ArcelorMittal anunță cu regret că încetează temporar producția la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe- Long Products. Producția în cadrul fabricii – produsele acesteia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere şi având în prezent 640 de angajaţi și 200 de contractori- este suspendată începând cu 1 decembrie 2019. Prețurile la energia electrică și la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, prețurile românești fiind semnificativ mai mari decât în alte țări europene cu operatori importanţi în producția siderurgică, precum Franța și Germania. Întrucât producătorii de oțel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oțel din import și a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara- care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, așadar, un cost major- nu mai este capabilă să concureze”, a precizat joi compania.

Oțelarii vor deveni șomeri

Metalurgiștii, cu jalba în proțap la autorități

Angajaților li s- a cerut să își consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „șomaj economic” pentru zilele rămase. Sindicatul „Siderurgistul” de la ArcelorMittal Hunedoara nu exclude declanşarea unui conflict de muncă la combinatul siderurgic, în condiţiile în care administraţia a decis suspendarea temporară a activităţii, iar vechiul contract colectiv de muncă a expirat din luna august. Organizația a solicitat întâlniri cu administraţia combinatului în încercarea găsirii unei soluţii la această situaţie, în caz contrar urmând să fie declanşate greve și procese. De asemenea salariații vor să se întâlnească cu prefectul și reprezentanții direcțiilor de muncă și șomaj. ArcelorMittal a achiziționat fabrica din Hunedoara în 2003 și, de atunci până în prezent susține că a investit 550 milioane lei (115 milioane EUR). Aportul financiar a vizat îmbunătățiri tehnice și de protecție a mediului. Ziarul de Investigatii

Foto Economica.net