În cadrul unei emisiuni la Digi24, președintele Uniunii Salvați România (USR), Dacian Cioloș, a precizat că renegocierea Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este posibilă doar în 2023. Cu toate acestea, Cioloș consideră că o renegociere ar reprezenta „o mare problemă”.
„Nu mi-e clar ce vrea domnul Ciolcu să renegociere.(…) Dacă vrea să renegocieze reforme la care România s-a angajat, văd o mare problemă”, a spus Dacian Cioloș , relatează g4media.ro. Liderul USR a amintit că România s-a angajat să respecte reformele propuse în PNRR. Iar o renegociere ar însemna reluarea întregului proces.
Dacian Cioloș: „Nu a fost ușor nici pentru noi să le negociem”
Președintele USR a amintit cât de dificil a fost să negocieze PNRR, în special când s-a discutat despre pensii. Comisia Europeană a cerut creșterea vârstei de pensionare.
„Colegii noștri din Guvern au convins să nu fie o obligativitate, să fie un criteriu opțional pentru fiecare cetățean dacă vrea să se pensioneze. Acesta deja a fost un element sensibil. Au fost și altele”, a mai precizat Cioloș în emisiunea de la Digi24. Cioloș a precizat că Programul Național de Redresare și Reziliență poate fi rediscutat și renegociat la începutul anului 2023.
Liderul Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu a spus, în urmă cu câteva zile, că programele de investiții aprobate în PNRR pot fi negociate. Mai exact, conform liderului PSD, „la Comisia Europeană există această posibilitate, între șase luni și un an se pot renegocia unele lucruri”. „Vom demonstra ce este sustenabil și ce nu. La ce ne angajăm sau la ce nu ne angajăm”, a comentat Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD) în acea perioadă.
Prin PNRR, țara noastră va primi 29,2 miliarde de euro. Mai exact 14,2 miliarde sub de grant și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuri. Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde”. De asemenea, 21% pentru digitalizarea României.
Reformele și proiectele de investiții publice din PNRR (ce are la bază șase piloni principali) trebuie puse în aplicare până în 2026.
Negocieri dure pentru noul guvern. Cîțu: „N-am ajuns la problema premierului”